Να μην ξεπερνά η έκπτωση το 2,5% στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ζητούν οι κλινικές

26-12-2016

Στάση αναμονής κρατά η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών αναφορικά με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους υγείας και η οποία αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα το άρθρο 53 του σχετικού νομοσχεδίου περιλαμβάνεται πρόβλεψη για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους υγείας έως 31-12-2012 με παροχή έκπτωσης 10% για τις Κλινικές και 45% επί του συνολικού ποσού για τα χρέη που έχει δοθεί προκαταβολή. 

Ληξιπρόθεσμα νοούνται τα χρέη που έχουν καταγραφεί έως 30-4-2016 ενώ καταληκτική ημερομηνία αποπληρωμής καθορίζεται η 30-6-2017. Εάν μέχρι τότε κάποια ταμεία δεν έχουν πληρώσει, τα χρέη μεταφέρονται στα ταμεία. Η πρόβλεψη αυτή ανησυχεί τους Κλινικάρχες καθώς υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα παραγραφής, τα χρήματα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  ενώ ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ θα εμφανίζεται χωρίς ληξιπρόθεσμα χρέη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΠΕΙΚ.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής της Βουλής τονίσθηκε από τους παρόχους (Ιδιωτικές Κλινικές, ΠΙΣ και Φυσιοθεραπευτές) ότι δεν είναι δυνατόν μετά 3 χρονιά από την προηγούμενη ρύθμιση που προέβλεπε έκπτωση 8% να αυξάνεται σε 10% ενώ θα έπρεπε να μειωθεί. Γι’ αυτό ζήτησαν η έκπτωση να μην ξεπερνά το 4% και για τα ποσά που έχει δοθεί προκαταβολή και απομένει το 10% (ΟΠΑΔ και ΕΟΠΥΥ 2012) η έκπτωση να μην ξεπερνά το 2,5%.