Να ζυγιστώ ή μήπως όχι φέτος τις γιορτές;

26-12-2016

Η συχνότητα που ανεβαίνει κανείς στη ζυγαριά αποτελεί θέμα για debate μεταξύ των ειδικών ήδη από τη δεκαετία του 1970 και μέχρι και σήμερα τα συμπεράσματα δεν είναι ξεκάθαρα. Για πολύ καιρό επικρατούσε η αντίληψη πως το καθημερινό ζύγισμα όχι μόνο δεν βοηθάει να χάσει κανείς βάρος, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως διατροφικές διαταραχές. Και για του λόγου το αληθές εάν έχετε ποτέ επισκεφτεί κάποιο διαιτολόγο σίγουρα θα σας έχει συμβουλεύσει να μη ζυγίζεστε κάθε μέρα. Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία καθώς το βάρος μας επηρεάζεται σημαντικά από το πόσο νερό έχουμε πιει, πόσο και τι φαγητό έχουμε φάει, από το εάν έχουμε γυμναστεί, από τη συχνότητα των επισκέψεών στην τουαλέτα και από πολλούς άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία, το φύλο και τη σωματική διάπλαση. 

Οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν βάρος το σαββατοκύριακο το οποίο χάνουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Με βάση αυτό το μοτίβο κάποιος ζυγίζει περισσότερο την Κυριακή ή τη Δευτέρα το πρωί και λιγότερο τις Παρασκευές. Η παραπάνω παρατήρηση οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Τετάρτη το πρωί είναι η ημέρα που το βάρος είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικό. Αρκεί όμως ένα ζύγισμα την εβδομάδα για τη διατήρηση των κιλών; Μήπως πρέπει κανείς να ζυγίσετε πιο συχνά, ακόμη και καθημερινά;

Στα ερωτήματα αυτά προσπάθησαν να δώσουν απάντηση μέσω πρόσφατης ανάλυσης Αμερικάνοι ερευνητές οι οποίοι εξέτασαν κατά πόσο το συχνό ζύγισμα αποτελεί καλή πρακτική που συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Τα αποτελέσματά έδειξαν πως το καθημερινό ζύγισμα από μόνο του δεν είναι αρκετό για να απαλλαγεί κάποιος από τα περιττά κιλά, αλλά εάν συνδυαστεί με σωστή διατροφή και άσκηση οδηγεί σε επιπλέον απώλεια βάρους. Αυτό όμως που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η θετική συμβολή του τακτικού ζυγίσματος στη διατήρηση του βάρους, στόχο που πρέπει να έχει κανείς για τα Χριστούγεννα.

Φέτος λοιπόν τις γιορτές μην ξεχάσετε την καλή σας φίλη τη ζυγαριά, αλλά ανεβείτε σε αυτή 3 με 4 φορές έτσι ώστε να γνωρίζετε που βρίσκεστε. Μην σας ανησυχήσουν διακυμάνσεις του 0.5 έως 1 κιλού. Εάν όμως παρατηρήστε μεγάλες διαφορές, μήπως πρέπει να ξανασκεφτείτε εκείνο το πιάτο που ξεχείλιζε από φαγητό ή μήπως ήρθε η ώρα για έναν περίπατο; Για πολλούς η στιγμή που ανεβαίνουν στη ζυγαριά μοιάζει με την ώρα της κρίσης, κλείνουν τα μάτια και ελπίζουν πως θα γίνει ένα θαύμα και ο μαγικός αριθμός θα είναι μικρότερος από τον αναμενόμενο.  Το ζύγισμα όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί καλό λόγο για να αγχωθείτε, αντίθετα σας δίνει το ερέθισμα για να κάνετε έναν απολογισμό των μέχρι τώρα διατροφικών σας συνηθειών παρακινώντας σας να τις διατηρήσετε ή να τις αλλάξετε προς το καλύτερο.

Ήβη Παπαϊωάννου

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. Orsama, A., Mattila, E., Ermes, M., van Gils, M., Wansink, B., & Korhonen, I., (2014). Weight rhythms: Weight increases during weekends and decreases during weekdays. Obesity Facts, 7.

2. Carly R. Pacanowski, Fredrik Bertz, David A. Levitsky. Daily Self-Weighing to Control Body Weight in Adults A Critical Review of the Literature. SAGE Open. October-December 2014: 1–16.