ΝΑΘΑΝΙΕΛ ΜΠΟΥΧΒΑΛΝΤ

Πάρκινσον
11-07-2021

Ο Ναθάνιελ Μπούχβαλντ (19 Ιουλίου, 1924 – 14 Ιουλίου, 2006) ήταν Αμερικανός νευροεπιστήμονας, ο οποίος διετέλεσε Καθηγητής Ψυχιατρικής και Βιοσυμπεριφερικών Επιστημών και Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (University of California, Los Angeles-UCLA).

Ο Μπούχβαλντ αναγνωρίστηκε παγκοσμίως για την πρωτοπόρο έρευνά του σχετικά με την λειτουργία των βασικών γαγγλίων, μια περιοχή του εγκεφάλου στενά συνδεδεμένη με νευρολογικές διαταραχές όπως η Νόσος του Πάρκινσον.

Ήταν ένας «διεθνούς φήμης νευροεπιστήμονας και ηλεκτροφυσιολόγος που έκανε πρωτοποριακές συνεισφορές σχετικά με τις λειτουργίες των βασικών γαγγλίων, περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αιτιολογία νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως η νόσος του Πάρκινσον και του Χάντινγκτον και ειδικών μορφών αναπτυξιακών αναπηριών».

Ήταν “ένας από τους πρώτους νευροεπιστήμονες που μελέτησε ηλεκτροφυσιολογία σε πυρήνες υποφλοιώδους εγκεφάλου σε ξύπνια και ασυγκράτητα ζώα. Οι πρώτες του μελέτες για τα προκλητά δυναμικά κέρδισαν μεγάλη αναγνώριση στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Ξεκινώντας με τα κλασικά του πειράματα στον “ουραίο άξονα” που δημοσιεύθηκαν στο κύριο περιοδικό των αρχών Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας και Κλινικής Νευροφυσιολογίας της δεκαετίας του 1960, ο Μπούχβαλντ και οι συνάδελφοί του, ιδιαίτερα ο στενότερος και μακροβιότερος συνεργάτης του, ο Chester D. Hull, Ph.D., συνέχισαν να εξετάζουν πώς οι νευρώνες στα βασικά γάγγλια επικοινωνούν μεταξύ τους και πώς αυτό η επικοινωνία αλλοιώνεται σε μοντέλα ασθενειών και κατά την ωρίμανση».