Νέα χρονιά: Οι μη ρεαλιστικές δεσμεύσεις πολλές φορές καταρρέουν

06-01-2021

Το 30% των «δεσμεύσεων» που παίρνουμε τις πρώτες μέρες του χρόνου έχουν ήδη σπάσει από το Φεβρουάριο. Ειδικά οι αποφάσεις που αφορούν τη σιλουέτα και το χάσιμο βάρους, καταρρέουν εύκολα λόγω του ότι είναι μη ρεαλιστικές.  Η αίσθηση της αποτυχίας, από τη μη τήρηση της «δέσμευσης», αποθαρρύνει και αποκαρδιώνει. Καλύτερες είναι οι απλές, βραχυπρόθεσμες & ρεαλιστικές «δεσμεύσεις». Ούτε μαύρο, ούτε άσπρο, δεσμευτείτε, ζητήστε  βοήθεια, γίνετε ειλικρινείς με τον εαυτό σας..

ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΙ ΑΝΕΦΙΚΤΟΥΣ, ΚΑΝΤΕ ΤΟΥΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ, ΕΥΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟΥΣ..

-«Θα χάσω 20 κιλά!»: καλύτερα πείτε θα χάνω 300-500γρ/ εβδομάδα, είναι πιο ρεαλιστικό και δίκαιο για εσάς.

-«Διαιρέστε το στόχο»: σπάστε ένα στόχο απώλειας βάρους ή νέας συνήθειας σε ενδιάμεσα στάδια. Αν πίνατε τον καφέ σας με 5 κουταλιές ζάχαρης, κάθε εβδομάδα μειώνετε τη ζάχαρη κατά μισή έως μια κουταλιά. Αν πρέπει να χάσετε 20 κιλά, σπάστε το στόχο σε ενδιάμεσα κομμάτια, η επίτευξη των ενδιάμεσων σταδίων συνιστούν νίκες..

-«Θα κάνω την τάδε δίαιτα» ή «θα κόψω το ψωμί»: δε χρειάζεται να αφαιρείτε ολόκληρες κατηγορίες τροφίμων, βάλτε καλύτερα στόχο να έχετε σαλάτα στο κύριο γεύμα σας, κι αν έχετε κρέας-ψάρι-τυρί, καλό είναι να τα προτιμάτε χαμηλά σε λιπαρά (κομμάτι, ψήσιμο κα).

-«Θα ξεκινήσω δραστηριότητα»: αυτός ο στόχος δεν είναι τόσο συγκεκριμένος για να είναι επιτυχής. Κάντε αυτόν το στόχο πιο συγκεκριμένο.

Στην άσκηση ισχύει η αρχή της προοδευτικότητας, μιλήστε με ειδικό (γυμναστής) ή μελετήστε και αξιολογήστε ποια άσκηση σάς ταιριάζει, βάλτε την άσκηση προοδευτικά και ταιριαστά για εσάς (ωράριο, ηλικία, τόπος κατοικίας κλπ).

 

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Med