Νέα δεδομένα για την σεκουκινουμάμπη της Novartis

26-12-2016

Νέα επιστημονικά δεδομένα για την ουσία σεκουκινουμάμπη, που προορίζεται για ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ρευματολογίας (EULAR 2016), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της σημαντικής επιστημονικής συνάντησης, η εταιρεία Novartis παρουσίασε 33 επιστημονικές περιλήψεις. Μεταξύ αυτών ήταν και δεδομένα δύο ετών, που δείχνουν ότι έως και το 80% των ασθενών με ΑΣ που έλαβαν σεκουκινουμάμπη δεν είχε καμία ακτινολογική εξέλιξη στη σπονδυλική στήλη στην αξιολόγηση ακτινογραφίας. Ένα παρόμοιο ποσοστό των ασθενών με ΨΑ (84%), οι οποίοι έλαβαν σεκουκινουμάμπη για δύο χρόνια, δεν είχαν επίσης καμία ένδειξη ακτινολογικής εξέλιξης.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν και νέες μακροπρόθεσμες αναλύσεις από δύο μελέτες που έγιναν με τη χρήση της μεθόδου έμμεση σύγκρισης MAIC και οι οποίες έδειξαν ότι η σεκουκινουμάμπη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες ανταποκρίσεις από ότι η αδαλιμουμάμπη στη βελτίωση των σημείων και συμπτωμάτων των ανθρώπων που ζουν με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα, σε 52 εβδομάδες.

Για να συγκριθεί απευθείας η σεκουκινουμάμπη έναντι της αδαλιμουμάμπης, η Novartis σχεδιάζει να ξεκινήσει νέες συγκριτικές μελέτες (head-to-head) σε ασθενείς με ΑΣ και ΨΑ. Αυτές θα είναι οι πρώτες μακροχρόνιες μελέτες άμεσης σύγκρισης επαρκούς ισχύος με βιολογικά φάρμακα για να διαφοροποιήσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε αυτές τις συνθήκες.

“Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες της για την  αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και την ψωριασική αρθρίτιδα, λόγω του ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών δεν ανταποκρίνεται καλά στην αντι-TNF θεραπεία, που είναι το τρέχον πρότυπο περίθαλψης”, δήλωσε ο Vasant Narasimhan, Global Head, Drug Development and Chief Medical Officer, της Novartis, προσθέτοντας παράλληλα πως ήδη “υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος δεδομένων που υποστηρίζει τη δυνατότητα της σεκουκινουμάμπης να καθιερωθεί ως το νέο πρότυπο περίθαλψης των ασθενών που ζουν με αυτά τα εξουθενωτικά νοσήματα”.

Τόσο η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα ανήκουν στην οικογένεια των χρόνιων φλεγμονωδών νόσων.  Η μεν πρώτη οδηγεί σε σοβαρή  ελάττωση της κίνησης στη σπονδυλική στήλη και τη σωματική λειτουργία, η οποία έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, ενώ στα συμπτώματα της ΨΑ περιλαμβάνεται ο πόνος στις αρθρώσεις και η δυσκαμψία, η ψωρίαση του δέρματος και των νυχιών, τα πρησμένα δάχτυλα στα πόδια και τα χέρια, καθώς και το επίμονο επώδυνο πρήξιμο των τενόντων και η μη αναστρέψιμη αρθρική βλάβη.