Νέα εγκύκλιος κατά του Έμπολα για τους μετανάστες

26-12-2016

Νέα εγκύκλιο για την πρόληψη μετάδοσης του ιού Ebola από νεοεισερχόμενους μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα μέσω παράνομων σημείων εισόδου, εξέδωσε την Τετάρτη, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου. 

Με την εγκύκλιο καλούνται οι εμπλεκόμενοι φορείς να προχωρούν σε άμεση ταυτοποίηση της χώρας προέλευσης των μεταναστών και να καταγράφουν το   ιστορικό  των πρόσφατων μετακινήσεων τους. Παράλληλα να προχωρούν σε ιατρική εκτίμηση και παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας των μεταναστών που προέρχονται ή έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες που υπάρχει επιδημία από τον ιό Έμπολα. 

Διευκρινίζεται επίσης ότι «μόνο μετανάστες που προέρχονται ή έχουν ιστορικό ταξιδιού από τις χώρες με επιδημία μπορεί να είναι ύποπτα κρούσματα, σε περίπτωση που έχουν συμπτώματα» και επισημαίνεται ότι «μετανάστες από άλλες Αφρικανικές χώρες, χώρες της Μ. Ανατολής ή της Ασίας δεν είναι πιθανό να είναι ύποπτα κρούσματα». 

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «λόγω της εξέλιξης της επιδημίας του ιού Έμπολα σε χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε1) και με σκοπό την αποφυγή ανεξέλεγκτης εισόδου κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στην Ελλάδα, παρέχονται με την παρούσα κατευθυντήριες οδηγίες προς το προσωπικό των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, των Προαναχωριασιακών Κέντρων Κράτησης Μεταναστών, του Λιμενικού Σώματος/ Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. /ΕΛ.ΑΚΤ.), της Ελληνικής Αστυνομίας, τους συνοριοφύλακες καθώς και όλους του εμπλεκόμενους στις διαδικασίες διαχείρισης νεοεισερχόμενων παράνομων μεταναστών». 

Προτείνεται οι αρμόδιες Αρχές να προβαίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα στη διαδικασία εξακρίβωσης της χώρας καταγωγής των μεταναστών και του ιστορικού της διαδρομής τους / πρόσφατης μετακίνησης τους και συστήνεται η προτεραιότητα να δίνεται σε άτομα που εμφανώς κατάγονται από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. 

Τα νεοεισερχόμενα άτομα που προέρχονται ή έχουν ταξιδέψει σε χώρα που έχει επιδημία από τον ιό Ebola, κατευθύνονται σε διαφορετικό χώρο από τους λοιπούς μετανάστες (διαχωρισμένο ακόμα και με νοητή γραμμή ή μετακινούμενο διαχωριστικό κλπ). 

Σε περίπτωση που κατά την ιατρική εκτίμηση ο υπό διερεύνηση μετανάστης θεωρηθεί ύποπτο κρούσμα για αιμορραγικό πυρετό Έμπολα βάσει του ορισμού κρούσματος, ο ιατρός απομονώνει το περιστατικό σε προκαθορισμένο χώρο και επικοινωνεί άμεσα με το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕ.ΠΙ.Χ) -ΚΕΕΛΠΝΟ (210-5212054) για να λάβει περαιτέρω οδηγίες για τη διαχείριση του περιστατικού. Σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των ατόμων που απαιτείται να έρθουν σε επαφή με το «ύποπτο κρούσμα» πρέπει να είναι ο ελάχιστος δυνατός και συστήνεται να μην είναι μέλη του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η επαφή με το «ύποπτο κρούσμα» είναι επιβεβλημένη,   στήνεται η  χρήση  επιπλέον  ΜΑΠ  ανάλογα  με  αυτά που χρησιμοποιούν  οι επαγγελματίες υγείας.Σε περίπτωση που κατά την ιατρική εκτίμηση, οι μετανάστες που προέρχονται ή έχουν ταξιδέψει από χώρα που έχει επιδημία από τον ιό Έμπολα, δε θεωρηθούν ύποπτα κρούσματα τίθενται υπό παρακολούθηση για 21 ημέρες (όσος είναι ο μέγιστος χρόνος επώασης της νόσου), ανεξάρτητα από τις ημέρες που θα δηλώσουν οι μετανάστες ότι διήρκησε το ταξίδι τους. 

Επιπλέον:

  • απομονώνονται σε καθορισμένο δωμάτιο, επιτρέπεται όμως ο προαυλισμός τους μαζί με τους υπόλοιπους φιλοξενούμενους,
  • εκτιμώνται  καθημερινά   από  ιατρό  ή   άλλο  επαγγελματία  υγείας  για συμπτώματα συμβατά με αιμορραγικό πυρετό Έμπολα (θερμομέτρηση με θερμόμετρο μη επαφής κλπ)
  • υπάρχει πρόβλεψη ώστε αν κάποιος μετανάστης εμφανίσει συμπτώματα στο διάστημα που μεσολαβεί της καθημερινής ιατρικής εκτίμησης, να ενημερώσει και να ζητήσει ιατρική βοήθεια. 

Μετά το διάστημα των 21 ημερών και εφόσον ο μετανάστης δεν εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με αιμορραγικό πυρετό Ebola, σταματά η παρακολούθηση του. 

 

Διευκρινήσεις 

Σύμφωνα με την εκτίμηση κινδύνου του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κίνδυνος έκθεσης στον ιό Έμπολα από νεοεισερχόμενα άτομα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα κατατάσσεται ως εξής:

  • Χαμηλός Κίνδυνος για κάθε επαφή με άτομο με πρόσφατη (<21 ημέρες) προέλευση από επηρεαζόμενες περιοχές
  • Υψηλός Κίνδυνος για κάθε επαφή με άτομο με: πρόσφατη (<21 ημέρες) προέλευση από επηρεαζόμενες περιοχές ΚΑΙ πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα. 

Για άτομα υγιή (χωρίς συμπτώματα) που προέρχονται ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε χώρες με επιδημία από τον ιό Ebola δε δικαιολογείται νοσηλεία σε νοσοκομείο.