Νέα έρευνα της διαΝΕΟσις: Ένας Χρόνος Πανδημία – Πώς Ζουν Οι Έλληνες

29-03-2021

Περισσότεροι από ένας στους δύο Έλληνες θεωρούν πιθανό να προσβληθούν από κορωνοϊό. Μάλιστα, ένα 4,1% δηλώνουν πως έχουν προσβληθεί οι ίδιοι από τον ιό και ένα 8% πως έχει προσβληθεί κάποιο μέλος της οικογένειας τους. Σε αυτό το 8%, δε, ένα 9,2% δηλώνουν ότι το μέλος της οικογένειας που νόσησε, τελικά κατέληξε

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τη νέα έρευνα της διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με τη Metron Analysis. Η έρευνα διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων ηλικίας 17 και άνω στις αρχές Μαρτίου 2021. Σύμφωνα με την έρευνα:

Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση είναι το 46%.  Η ομάδα του πληθυσμού που θεωρεί περισσότερο ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση είναι οι ηλικίας άνω των 65 (59,2%). Αντίθετα, οι νέοι ηλικίας 17-24 πιστεύουν το αντίστροφο.

Πλέον η πλειοψηφία των Ελλήνων (54,4%) θεωρούν ότι η κανονικότητα θα επανέλθει κάποια στιγμή μετά το 2021. Μάλιστα, οι περισσότεροι – ποσοστό 54,5%-  θεωρούν ότι “τα χειρότερα έχουν περάσει”.

Κατά τα άλλα, οι Έλληνες επιβεβαιώνουν ότι παίρνουν την απειλή του κορωνοϊού πολύ στα σοβαρά. Στην ερώτηση για το αν η πανδημία είναι μια σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους, μόνο το 20% απαντούν πως όχι, “είναι μια συνηθισμένη, απλή ασθένεια”. Το 76,9% τη θεωρούν σοβαρή απειλή.

Ένα 52,3% θεωρούν πιθανό ή πολύ πιθανό να προσβληθούν οι ίδιοι από τον ιό. Δύο στους τρεις (65,5%) θεωρούν ότι κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό κινδυνεύει “πολύ” ή “αρκετά” από τη νόσο Covid-19.

Όσον αφορά την καθημερινότητα, 7 στους 10 λένε ότι οι ζωές τους έχουν αλλάξει “πολύ” ή “πάρα πολύ”. Στους νέους ηλικίας 17-24 είναι σχεδόν 9 στους 10.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, 81,1% αξιολογούν ως θετική εξέλιξη την έναρξη των εμβολιασμών. Ποσοστό 72% είναι ικανοποιημένοι με την προτεραιοποίηση όπως έχει οριστεί από την αρμόδια επιτροπή. Αλλά μόνο 1 στους 3 είναι ικανοποιημένοι με τον ρυθμό των εμβολιασμών έως τώρα.

Το 9,4% δηλώνουν ότι έχουν ήδη κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, ενώ 28,7% δηλώνουν ότι κάποιο μέλος της οικογένειας τους το έχει κάνει. Από το 9,4% που έχουν εμβολιαστεί, το 99% δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη διαδικασία του εμβολιασμού.

Πλέον το 68% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο. Από αυτό το 68%, δε, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν όταν έρθει η σειρά τους. Ποσοστό 22% ότι θα ήθελαν να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό.