Νέα γρίπη: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς με άσθμα και οι γονείς παιδιών με άσθμα

26-12-2016

Όποιος υποφέρει από άσθμα αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές από τη γρίπη όπως είναι η πνευμονία.

Συνεπώς, εάν έχετε άσθμα, όπως και οποιοσδήποτε άλλος, θα πρέπει:

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα αφού έχετε βήξει ή φτερνιστεί,
  • Να καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και μετά να το πετάτε στα σκουπίδια. Εάν δεν έχετε χαρτομάντιλο, τότε χρησιμοποιήστε την εσωτερική πλευρά του αγκώνα ή του ώμου σας, όχι γυμνό χέρι,
  • Να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας, καθώς έτσι μεταφέρονται μικρόβια και
  • Να μένετε σπίτι εάν νοσήσετε, εκτός εάν πρέπει να πάτε στο γιατρό.

Εάν έχετε άσθμα, θα πρέπει να ανανεώσετε και να συμφωνήσετε με το γιατρό σας για ένα Σχέδιο Αντιμετώπισης του Άσθματος. Ακολουθήστε το ημερησίως τόσο για τη θεραπεία σας όσο και για να ελέγξετε τα συμπτώματα του άσθματος.

Τι να κάνουν οι γονείς παιδιών με άσθμα

  • Εάν το παιδί σας υποφέρει από άσθμα, φροντίστε να ενημερώσετε γραπτώς το σχολείο του ή το κέντρο φροντίδας για το Σχέδιο Αντιμετώπισης του Άσθματος ώστε να καταχωρηθεί στο φάκελο του παιδιού. Βεβαιωθείτε πως τόσο το σχέδιο αντιμετώπισης όσο και τα φάρμακα θα είναι εύκολα προσβάσιμα σε περίπτωση ανάγκης.
  • Οποιοσδήποτε υποφέρει από άσθμα και είναι ηλικίας μεγαλύτερης των έξι μηνών θα πρέπει κάθε χρόνο να εμβολιάζεται για την εποχική γρίπη. Τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 8 ετών που δεν έχουν ξανακάνει το εμβόλιο για την εποχική γρίπη, την πρώτη φορά, θα χρειαστούν δύο δόσεις. Τα παιδιά που είχαν ξαναεμβολιαστεί για την εποχική γρίπη στο παρελθόν θα χρειαστούν μία δόση. Οι άνθρωποι με άσθμα δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν το εισπνεόμενο εμβόλιο “FluMist”.
  • Οποιοσδήποτε με άσθμα ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 64 ετών θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο για τη γρίπη H1N1. Το εμβόλιο για τη γρίπη H1N1 δεν είναι το ίδιο με το εμβόλιο για την εποχική γρίπη. Εάν υπάρχει έλλειψη στο εμβόλιο για τη γρίπη H1N1, μπορεί να μην καταφέρουν όλοι να εμβολιαστούν από την αρχή.
  • Τα αντιιικά φάρμακα χρειάζονται συνταγή γιατρού και αντιμετωπίζουν τον ιό της γρίπης εμποδίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξή του στον οργανισμό. Θα βελτιώσουν άμεσα τα συμπτώματα και μπορεί να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Το αντιιικό φάρμακο Tamiflu (γνωστό επίσης και ως oseltamivir) συνιστάται για τη θεραπεία του ιού H1N1 και μπορεί να χορηγηθεί και σε ανθρώπους που υποφέρουν από άσθμα. Η θεραπεία της γρίπης λειτουργεί καλύτερα εάν ξεκινήσει μέσα σε δύο ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι με άσθμα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους τώρα και να σχεδιάσουν τι θα κάνουν σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης.
  • Όσοι μολυνθούν από τη γρίπη μπορεί επίσης να αναπτύξουν βακτηριακές μολύνσεις. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η βακτηριακή μόλυνση με αντιβιοτικά. Κάποια από τα σημάδια βακτηριακής μόλυνσης είναι η σοβαρή ή παρατεταμένη ασθένεια, ή ασθένεια που έπειτα από ένα διάστημα ύφεσης επιδεινώνεται.
  • Μην χορηγείτε ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) σε παιδιά ή εφήβους που έχουν γρίπη. Μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση το σύνδρομο Reye.

Πηγή: CDC