Νέα μέτρα από σήμερα: Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους – Πώς θα γίνεται η είσοδος σε καταστήματα, εστίαση, δημόσιες υπηρεσίες και χώρους λατρείας

22-11-2021

Νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα, με κύριους αποδέκτες τους ανεμβολίαστους πολίτες. Τα μέτρα ισχύουν για δύο εβδομάδες, έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. Τι προβλέπουν:

Εμβολιασμένοι ή νοσήσαστες τους τελευταίους 6 μήνες:

Ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους ψυχαγωγίας, εστίασης και αθλητισμού. Ενδεικτικά σε κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, γυμναστήρια.

Εμβολιασμένοι ή νοσήσαστες τους τελευταίους 6 μήνες ή ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR ή rapid test:

Πρόσβαση στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στους εξωτερικούς χώρους εστίασης, στα κομμωτήρια. Επίσης, στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας και στην εκπαίδευση. Καθώς και στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών. Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους λατρείας, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις τράπεζες, τις δομές υγείας.

Παιδιά και έφηβοι

Πρόσβαση παντού χωρίς έλεγχο για τα παιδιά έως 4 ετών. Από 4 – 17 ετών, πρόσβαση μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε self-test εντός 24 ωρών πριν από την παρουσία στο χώρο.

Πρόσβαση χωρίς έλεγχο

Στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα αγοράς τροφίμων (κρεοπωλεία, φούρνοι, κάβες κ.λπ.) και στα φαρμακεία. Προβλέπεται όμως μέγιστη δυνατή ταυτόχρονη παρουσία πελατών: ένα άτομο / 9 τ.μ.

Σημειώνεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Καθώς και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου παρατηρείται συνωστισμός. Ενώ υπάρχει οδηγία για απόσταση 1,5 μ. μεταξύ των ατόμων (1 άτομο/2τ.μ.μ) σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Κυλιόμενο ωράριο

Με κυλιόμενο ωράριο θα λειτουργούν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ. Το ωράριο θα ξεκινάει από τις 7:00 μέχρι τις 9:30 το πρωί και θα εξελίσσεται σε 5 τμήματα.

Αλλά και τα εμπορικά καταστήματα στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ τις καθημερινές.