Νέα παράταση στις συμβάσεις επικουρικών γιατρών και προσωπικού

26-12-2016

Σε “ανοιχτή επικοινωνία” με το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται αυτό το διάστημα η Αριστοτέλους, προκειμένου να πετύχει και νέα παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας.

Πρόκειται για γιατρούς και λοιπό προσωπικό, των οποίων οι τρέχουσες συμβάσεις λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου και οι οποίοι, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνάντησής του την Τετάρτη με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ,  αποχωρώντας από το σύστημα θα έθεταν σε κίνδυνο  την λειτουργία του ΕΣΥ.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνάντησης με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο υπουργός παραδέχθηκε επίσης πως υπάρχουν εκκρεμότητες, και γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, σε ό,τι αφορά την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία γύρω από το θέμα του ωραρίου των γιατρών, αλλά και την επικαιροποίηση της κλαδικής συμφωνίας.

Ενημέρωσε, δε, τους εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ πως στις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης βρίσκεται τόσο το Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία – που είναι σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και κατατίθεται σύντομα στη Βουλή- όσο και το νομοσχέδιο για  τις προμήθειες, το οποίο και αναμένεται να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση. Μέσα στο φθινόπωρο, σύμφωνα με τον Α. Ξανθό, θα προχωρήσει επίσης και το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Τα προβλήματα

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις και τις δεσμεύσεις του υπουργού πάντως, οι γιατροί περιέγραψαν μία εικόνα διάλυσης στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπου μεταξύ άλλων, η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, τα οποία θέτουν “στο κόκκινο” την ομαλή λειτουργία πολλών κλινικών της χώρας.

Παράλληλα, οι γιατροί τόνισαν την ανάγκη για επίσπευση των κρίσεων για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καθώς για την αντικατάσταση του απαρχαιωμένου εξοπλισμού σε αρκετά νοσοκομεία του ΕΣΥ, ο οποίος υποβαθμίζει σημαντικά τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Ξανθός υποστήριξε πως η Κυβέρνηση καταβάλλει “μεγάλη προσπάθεια για βιώσιμη έξοδο από την κρίση προς όφελος των αδύναμων και των πληγέντων από τα μέτρα της λιτότητας” και πως στο πλαίσιο αυτό “για πρώτη φορά, μετά από 6 χρόνια μνημονίου, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για την υγεία, ολοκληρώθηκαν παλαιότερες κρίσεις για προσλήψεις γιατρών, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν «παγώσει» και  προκηρύχθηκαν νέες θέσεις μόνιμου ιατρο-νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με στόχο τη σταθεροποίηση και τη σταδιακή ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας”.  

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχει καταγραφεί αντιστροφή της συνεχιζόμενης περικοπής των λειτουργικών δαπανών για το ΕΣΥ και από 1,388 δισ. ευρώ, που ήταν το όριο αγορών το 2015, φέτος είναι 1,634 δισ., ενώ η κρατική επιχορήγηση από το 1,025 δισ. πήγε στο 1,156 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως είπε ο υπουργός, υπήρξε αύξηση των κονδυλίων τόσο για την ΠΦΥ από τα 115 εκ. στα 150 εκ. ευρώ, όσο και για τους επικουρικούς γιατρούς και  το επικουρικό προσωπικό (Από 12 εκατ. Στα 20 εκατ. Και από 34 στα 60 εκατ. αντίστοιχα).

Ο κ. Ξανθός ανέφερε επίσης πως “αυτή την περίοδο διορίζονται 985 μόνιμοι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας”, αλλά και ότι από τον Οκτώβριο του 2015 προσελήφθησαν 1.275  επικουρικοί γιατροί και υπογράφηκαν 350 διορισμοί από παλιές κρίσεις του 2008, του 2009 και του 2010. 

«Σήμερα σταθεροποιείται  η λειτουργία του συστήματος υγείας, γίνονται ανακουφιστικές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των δημόσιων νοσοκομείων και προχωρά ένα σχέδιο ριζικής αναδιοργάνωσης σε αυτόν τον τομέα, το οποίο δεν βασίζεται μόνο στις προσλήψεις και στην επιπλέον χρηματοδότηση αλλά και στον έλεγχο της προκλητής ζήτησης και σπατάλης καθώς και στην πάταξη της διαφθοράς, της συναλλαγής με συμφέροντα, των πελατειακών σχέσεων, της κομματοκρατίας και της εκμετάλλευσης του αρρώστου», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.