Νέα στελέχη ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ανιχνεύηκαν στα νοσοκομεία

26-12-2016

«Σαρώνουν» οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα ελληνικά νοσοκομεία! Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν ένας στους 10 νοσηλευόμενους εμφανίζει νοσοκομειακή λοίμωξη. Η Ελλάδα μάλιστα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής. Κατάχρηση αντιβιοτικών και έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ «ενοχοποιούνται» για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, με αφορμή τη διεξαγωγή του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας που διοργανώνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και το ΚΕΕΛΠΝΟ (31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου), «το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των λοιμώξεων προκαλείται από τρία παθογόνα, acinetobacter, klebsiella και pseudomonas». Σύμφωνα με την κ. Κρεμαστινού, τα τρία μικρόβια είναι ανθεκτικά σε ποσοστό πάνω από 50% στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

 Η κ. Κρεμαστινού μάλιστα τόνισε ότι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι «νέα στελέχη klebsiella (NMD) ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά  ανιχνεύονται τους τελευταίους μήνες σε συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νοσοκομείων στη χώρα».