Νέα θεραπεία για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων

26-12-2016

O όρος «χρόνια φλεβική ανεπάρκεια» κάτω άκρων περιλαμβάνει το μεγαλύτερο πεδίο δράσης της φλεβολογίας για όλες τις καταστάσεις που προκαλούνται από χρόνιες διαταραχές της φλεβικής επαναφοράς.  Κλινικά χαρακτηρίζεται από  οίδημα, αίσθημα καύσου, νυκτερινές κράμπες βαριά, κουρασμένα πόδια δερματικές αλλαγές, πόνο, αίσθηση τάσης  και νυγμός.

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια εμφανίζεται στο 4-13% του πληθυσμού ενώ  τα ήπια φλεβικά προβλήματα είναι πολύ κοινά αφού εμφανίζονται σε πάνω από 50 % του πληθυσμού. Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια  (Χ.Φ.Α.) εμφανίζεται με διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες ενώ τα πρώτα συμπτώματα της μπορεί να εμφανιστούν από τη νεαρή ηλικία.

Η αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας

Η συντηρητική  αντιμετώπιση της  Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας  περιλαμβάνει:

  1. Γενικές οδηγίες όπως απώλεια βάρους, αποφυγή ορθοστασίας και καθιστικής ζωής, σύσταση για βάδισμα και κολύμπι, χρήση ανατομικών υποδημάτων κ.α.
  2. Ειδικές ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης
  3. Διουρητικά, για βραχυπρόθεσμη αγωγή
  4. Φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει  φυτικά  σκευάσματα όπως  οι Κουμαρίνες , οι  Σαπωνίνες , οι Ανθοκυανίνες , οι  Προκυανιδίνες και τα Φλαβονοειδή.

Νέα φαρμακευτική μέθοδος για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Σήμερα, στην ιατρική φαρέτρα μας, έρχεται να προστεθεί ένα σκεύασμα που ανήκει στην κατηγορία των φυσικών φλαβονοειδών , το Antistax, που προέρχεται από το εκχύλισμα φύλλων κόκκινης αμπέλου ( vitis Vinifera).

Το Antistax περιέχει το μοναδικό τυποποιημένο εκχύλισμα φυσικών φλαβονοειδών AS 195.  Το εκχύλισμα AS 195 που ήδη χορηγείται στο εξωτερικό έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των φλεβών των κάτω άκρων και στην άμεση αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Το νέο σκεύασμα είναι το  μόνο από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, που έχει πρόσφατα εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) – και υπάρχει Community Monograph και οι ενδείξεις του δεν είναι «δυνητικά» αποτελεσματικό αλλά μόνο αποτελεσματικό.

 

Οι ενδείξεις της νέας θεραπείας για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια περιλαμβάνουν:

  • μείωση του οιδήματος των κάτω ακρών
  • μείωση των υποκειμενικών ενοχλημάτων που σχετίζονται με ΧΦΑ όπως βαριά  ή κουρασμένα πόδια, αίσθημα καύσου, αίσθηση τάσης, κράμπες ή πόνος.

Διατίθεται σε δισκία, με προτεινόμενη δοσολογία  1 δισκίο των 360 mg την μέρα την ημέρα και σε gel , που περιέχει 1.250 mg εκχυλίσματος AS 195/100g, 2-3 φορές την ημέρα.

Πρέπει να σημειωθεί, όσον αφορά το gel, ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποιο προϊόν τοπικής χρήσης το οποίο να είναι άμεσα αποτελεσματικό. Πρόσφατα όμως κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα το Antistax Cooling Leg Gel,  που  είναι το μοναδικό το οποίο  περιέχει  φυσικό φλαβονοειδές εκχύλισμα , είναι  εύκολα απορροφούμενο και μη λιπαρό προϊόν και βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της καυσαλγίας, του κνησμού  και έτσι αναζωογονεί  τα κουρασμένα, βαριά πόδια.

Στην αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων συνίσταται ο συνδυασμός δισκίων και gel, ο οποίος φέρνει άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΗΜΑΚΑΚΟΣ

Παθολόγος -Αγγειολόγος

Υπεύθυνος του Αγγειολογικού Ιατρείου της Ογκολογικής Μονάδας της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο «Η Σωτηρία»

Γενικός Γραμματέας  Ελληνικής  Λεμφολογικής Εταιρείας