Νέα τιμολόγηση όλων των υλικών για τις προμήθειες του ΕΣΥ

26-12-2016

Νέα τιμολόγηση όλων των υλικών, αγαθών και υπηρεσιών για τις προμήθειες του ΕΣΥ, ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Με το νέο τρόπο, κάθε υλικό που «κυκλοφορεί» στο ΕΣΥ θα έχει ανώτατη τιμή – η οποία θα έχει καθοριστεί μετά από έρευνα της αγοράς εντός και εκτός συνόρων και θα ανανεώνεται από το Παρατηρητήριο Τιμών – ώστε οι διαγωνισμοί και οι προμήθειες να επιτρέπονται. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα υπάρχει εύρος τιμών μέσα στο οποίο θα γίνεται διαγωνισμός που θα αντανακλά την πραγματική αξία με βάση τη χρήση του προϊόντος. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση όλων των υλικών που υπάρχει και  χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία ή στα κέντρα υγείας ενώ καθορίζονται και νέες προδιαγραφές για όλα τα προϊόντα από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας. 

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να πατάξει τη διαφθορά στο χώρο των προμηθειών. Όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα σταματήσουν «τα κυκλώματα των τριγωνικών συναλλαγών, όπου ένα υλικό που ξεκίναγε από 50 ευρώ κόστος παραγωγής, το πούλαγε 400 ευρώ το μητρικό εργοστάσιο, πήγαινε σε μια άλλη χώρα, πήγαινε με 400 ευρώ και γύριζε με 1.200 έως 2.500 ευρώ αφορολόγητο για να μπει στη χώρα και αναλόγως τους πόσους ντίλερ χρησιμοποιούσαν ενδιάμεσα μπορεί το νοσοκομείο ή ο ΕΟΠΥΥ να το πλήρωνε και 5.000 και 6.000 ευρώ».