Νέα Τράπεζα Εθελοντών Δοτών μυελού των Οστών στο Αγ. Σοφία

26-12-2016

Σήμερα το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» ο Υπουργός Υγείας, κύριος Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κύριος Εμμανουήλ Παπασάββας, και η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, έδωσαν συνέντευξη Τύπου όπου ανήγγειλαν τη δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων για Παιδιά και του Κέντρου Αριστείας για εξειδικευμένη έρευνα κατά του παιδικού καρκίνου.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κύριος Εμμανουήλ Παπασάββας είπε μεταξύ άλλων: «Το όραμα της κ. Βαρδινογιάννη, να δημιουργήσει ένα ογκολογικό νοσοκομείο αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου αποτελεί πραγματικότητα για όλους εμάς ήδη από τον Νοέμβριο του 2010.  Οι άρτιες κτιριακές υποδομές της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων <Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα>, ο υπερσύχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός της καθώς και το άριστα κατηρτισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της, την ανέδειξαν, όχι τυχαία, ως μια από τις καλύτερες ογκολογικές μονάδες στον κόσμο. Άλλωστε, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ήδη στα τρία περίπου πρώτα έτη της λειτουργίας της έχουν πραγματοποιηθεί 7.350 νοσηλείες στα Νοσηλευτικά της Τμήματα και 37.000 ημερήσιες νοσηλείες στις αντίστοιχες Μονάδες.

Εν συνεχεία, παίρνοντας τον λόγο η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, υπογράμμισε: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί σταθμό στην ιστορία της ΕΛΠΙΔΑΣ και θεμέλιο του τέταρτου μεγάλου βήματος που κάνει για να  ενισχύσει τον μεγάλο αγώνα για τη σωτηρία εκατοντάδων παιδιών που πάσχουν από καρκίνο… Μετά την Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, τον Ξενώνα και το πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για Παιδιά στην Ελλάδα, επισημοποιεί σήμερα τη θεμελίωση τριών νέων προγραμμάτων της… Το πρώτο είναι η δημιουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Η λειτουργία της Τράπεζας θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες εύρεσης συμβατού μοσχεύματος μυελού για παιδιά που χρειάζονται μεταμόσχευση. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται πλέον δωρεάν, ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό οι γονείς έπρεπε να πληρώνουν για το μόσχευμα 15.000 ευρώ σε Τράπεζα της Ευρώπης ή 30.000 δολάρια σε Τράπεζα της Αμερικής. Η Τράπεζα θα στεγάζεται στο Ογκολογικό μας Νοσοκομείο και, αμέσως μετά τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης, θα ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων, που βασίζονται σε μελέτη που έχει ήδη ολοκληρωθεί. Τα έξοδα για όλη αυτή τη διαδικασία αναλαμβάνει η ΕΛΠΙΔΑ… Το δεύτερο πρόγραμμά μας έρχεται να καλύψει μια μεγάλη έλλειψη στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα. Αφορά τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων για Παιδιά, όπου θα γίνονται μεταμοσχεύσεις συκωτιού, πνεύμονα και νεφρών. Μέχρι τώρα τα παιδιά έπρεπε να μεταφέρονται σε νοσοκομεία του εξωτερικού για να εγχειριστούν. Έχουμε ήδη τη σύμφωνη γνώμη του καθηγητή Ανδρέα Τζάκη, καθώς αυτός και η ομάδα του θα μας βοηθήσουν πολύ και θα αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος του έργου αυτού… Το τρίτο πρόγραμμα αφορά τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας, δηλαδή ερευνητικού κέντρου για την εξειδικευμένη έρευνα κατά του παιδικού καρκίνου. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα για μεμονωμένες θεραπείες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παιδιών… Για την υλοποίηση των  νέων μας αυτών προγραμμάτων δημιουργήθηκε μέσα από τους κόλπους της ΕΛΠΙΔΑΣ ένας νέος σύλλογος με το όνομα «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ». Το «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» θα εργάζεται συμπληρωματικά προς την ΕΛΠΙΔΑ και θα εκτελεί πιο εξειδικευμένο έργο, αποκλειστικά για τα τρία αυτά προγράμματα…».

Τέλος ο Υπουργός Υγείας, κύριος Ανδρέας Λυκουρέντζος,  εξέφρασε μεταξύ άλλων τις ευχαριστίες του  αλλά και την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρόεδρο του Συλλόγου “Φίλων Παιδιών με Καρκίνο”, η ΕΛΠΙΔΑ,  για την ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, του Κέντρου Μεταμόσχευσης και του Κέντρου Αριστείας της έρευνας κατά του παιδικού καρκίνου.