Νέες ανακαλύψεις για τα βλαστοκύταρα

26-12-2016

Η ανακάλυψη μιας νέας κατηγορίας βλαστοκυττάρων  είναι δυνατόν να συμβάλλει στη μείωση του χρονικού διαστήματος  που απαιτείται για την ανάκαμψη του αποδυναμωμένου εξαιτίας της χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας αιμοποιητικού συστήματος, σε ασθενείς με καρκίνο.

Τα βλαστοκύτταρα είναι ισχυρά, πολυδύναμα κύτταρα που εντοπίζονται στα περισσότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος και τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε οποιονδήποτε τύπο ιστού του οργάνου στο οποίο εντοπίζονται. Στην περίπτωση του αιμοποιητικού συστήματος, όλα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα αιμοπετάλια, τα ερυθρά αιμοσφαίριο και τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων παράγονται από τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα.

Στο διάστημα που ακολουθεί τη χορήγηση υψηλών δόσεων χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, οι ασθενείς με καρκίνο είναι πολύ ευάλωτοι απέναντι στις λοιμώξεις. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εν λόγω θεραπείες μπορούν να καταστρέψουν τόσο τα υγιή κύτταρα του αιμοποιητικού ιστού όσο και τα καρκινικά. Τελευταίως, οι γιατροί επιλέγουν τη χορήγηση βλαστοκυττάρων σε ασθενείς με καρκίνο των οποίων το αιμοποιητικό σύστημα έχει καταστραφεί από τη νόσο.  Συχνά απαιτούνται 2 με 4 εβδομάδες προκειμένου τα βλαστοκύτταρα να είναι σε θέση να παράγουν κύτταρα του αίματος που καταπολεμούν τις λοιμώξεις –και αυτό είναι ένα αρκετά μακρύ χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ασθενείς με καρκίνο είναι εκτεθειμένοι στις λοιμώξεις.

Όταν η επιστημονική ομάδα υπό την καθοδήγηση του ερευνητή της Καναδικής Ένωσης για τον Καρκίνο, Δρ. John Dick, επιχείρησε την ενέσιμη χορήγηση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων απευθείας στον μυελό των οστών ποντικιού, ανακάλυψε ότι  παρήχθησαν νέα κύτταρα του αίματος με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι συμβαίνει κατά την τυπική ενδοφλέβια μέθοδο. Η νέα στρατηγική επέτρεψε στο αιμοποιητικό σύστημα να επανέλθει στη φυσιολογική κατάσταση μία με 2 εβδομάδες νωρίτερα. Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της στο περιοδικό Nature Medicine, στο τεύχος Ιουλίου 2003.

Οι ερευνητές πιστεύουν  ότι αυτή η ταχεία παραγωγή  νέων κυττάρων του αίματος είναι το αποτέλεσμα της ύπαρξης ενός μέχρι πρότινος αγνώστου είδους βλαστοκυττάρων, τα οποία δρουν στον μυελό των οστών. Τα ευρήματα αυτά βασίζονται στην πρωτοποριακή μέθοδο του Δρ Dick πάνω στα βλαστοκύτταρα η οποία έγκειται στη μεταμόσχευσή τους σε ανοσοανεπαρκή ποντίκια. Ο Δρ Dick  έχει λάβει χρηματοδότηση μεγαλύτερη από  2 εκατομμύρια δολάρια  για την έρευνα του καρκίνου από την Ένωση τα τελευταία 15 χρόνια.

Η απευθείας έγχυση βλαστοκυττάρων στον μυελό των οστών αντί της χρήσης της παραδοσιακής ενδοφλέβιας μεθόδου έγχυσης  ήταν η ευφυής κίνηση που οδήγησε στην ταυτοποίηση των βλαστοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την ταχεία ανάπτυξη», δήλωσε ο Δρ Michael Wosnick, επιστημονικός διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Καναδικής Ένωσης για τον Καρκίνο. «Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη για τους ασθενείς με καρκίνο των οποίων το αιμοποιητικό σύστημα έχει καταστραφεί ή εξασθενίσει λόγω της θεραπείας που ακολουθούν», πρόσθεσε ο Δρ Wosnick.

Τα επόμενα βήματα των ερευνητών είναι η απομόνωση αυτού του νέου τύπου βλαστοκυττάρων και η βελτίωση της μεθόδου χορήγησής τους στους ανθρώπους, δεδομένου ότι η απευθείας εμφύτευση βλαστοκυττάρων στον μυελό των οστών είναι μια αρκετά περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία συγκρινόμενη με την ενδοβλέβια μέθοδο έγχυσης. Παρόλα αυτά ο Δρ Dick αισιοδοξεί ότι αυτή η ερευνητική πρόοδος θα βελτιώσει την κλινική φροντίδα στο μέλλον.

«Πιστεύουμε ότι η ανακάλυψη αυτή θέτει τα θεμέλια για τη διερεύνηση  βελτιωμένων μεθόδων θεραπείας με βλαστοκύτταρα στους ανθρώπους. Παρά το ότι έχουμε μάθει αρκετά τα τελευταία 40 χρόνια όσον αφορά τη δράση των βλαστοκυττάρων, ωστόσο μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί σχετικά με τους τρόπους μεταφοράς τους.

 

Ο Δρ Dick είναι καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικής και Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Τελευταία τροποποίηση: 14 Νοεμβρίου 2012.

Πηγή:  http://www.cancer.ca/canada-wide/cancer%20research/research%20news/stem%20cell%20breakthrough%20could%20speed%20up%20blood%20system%20recovery%20in%20cancer%20patients.aspx?sc_lang=en#ixzz2KJio2SV3