Νέες διαδικασίες αξιολόγησης των νοσοκομείων σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

30-10-2019

Νέες αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης για τα δημόσια νοσοκομεία σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Η αξιολόγηση δεν αφορά μόνο τις δαπάνες για φάρμακο ή την προμήθεια άλλων νοσοκομειακών υλικών, αλλά επεκτείνεται και σε δείκτες όπως η πληρότητα, η διάρκεια νοσηλείας, οι παρεχόμενες υπηρεσίες κλπ.

Σε πρώτη φάση τα νοσοκομεία θα ελεγχθούν για το κόστος προμηθειών, ενώ αμέσως μετά στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Υγείας μπαίνουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, τα οποία θα πρέπει να παρουσιάζουν ετήσιους ισολογισμούς και απολογισμούς.

Ανάλογα με τις επιδόσεις των νοσοκομείων θα επανασχεδιαστεί η λειτουργία και χρήση τους. Για παράδειγμα, νοσοκομεία τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα θα μετατραπούν σε ειδικά νοσοκομεία (ογκολογικά, παιδιατρικά).

Ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του ΕΣΥ έχει ξεκινήσει να μελετά τη δημιουργία ειδικών κέντρων που θα ασχολούνται τόσο με την πρόληψη όσο και με την αντιμετώπιση ογκολογικών περιστατικών ή και άλλων παθήσεων.

Μάλιστα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση των ογκολογικών και άλλων ειδικών κέντρων που θα δημιουργηθούν. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται να μετατραπούν κλινικές αλλά και νοσοκομεία που σήμερα παρουσιάζουν χαμηλή αποδοτικότητα ή πληρότητα σε νοσηλευτικά ιδρύματα ειδικά για τον καρκίνο ή τον διαβήτη κλπ.