Νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες για Ροφήματα σε Παιδιά

24-09-2019

Την προηγούμενη Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019, τέσσερις από τους μεγαλύτερους οργανισμούς υγείας της Αμερικής δημοσίευσαν τις νέες Κατευθυντήριες Οδηγίεςγια την Κατανάλωση Ροφημάτων σε Παιδιά, βρεφικής ηλικίας έως 5 ετών. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντοιατρικής, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος, και ο ανεξάρτητος ερευνητικός οργανισμός Έρευνα για την Υγιεινή Διατροφήένωσαν τις δυνάμεις τους με οδηγό το σύνθημα “Υγιεινά Ροφήματα, Υγιή Παιδιά”.

Εν ολίγοις, οι ειδικοί παροτρύνουν τους γονείς να δώσουν έμφαση στο θηλασμό, ή στις αντίστοιχες φόρμουλες, στο γάλα αγελάδας και στο νερό. Παράλληλα, προτείνεται ο περιορισμός ροφημάτων με ζάχαρη(ανθρακούχα, σοκολατούχο γάλα κλπ), χυμών και γαλάτων φυτικής προέλευσης.

Εκτιμάται πως τα παιδιά διαμορφώνουν τις γευστικές τους προτιμήσεις μέχρι την ηλικία των 9 μηνών. Η βρεφική και παιδική ηλικία θέτει, ίσως ασυνείδητα, τις βάσεις για μία μελλοντικά ισορροπημένη διατροφή και προπάντων θεμελιώνει την υγεία του ατόμου. Στόχος των νέων Οδηγιών είναι να επισημάνουν πως τα ροφήματα, που επιλέγουν οι γονείς για τα παιδιά τους, είναι εξίσου μεγάλης σημασίας με τη διατροφή τους.

Ο μεταβολισμός, το σωματικό βάρος, η υγεία των δοντιών, η λειτουργεία της καρδιάς και των αγγείων, η προστασία του ανοσοποιητικού και η σκελετική ενδυνάμωση, αποτελούν μερικούς μόνο από τους παράγοντες που θα επηρεάσει μελλοντικά, η “σημερινή” επιλογή ροφήματος που θα κάνουν οι γονείς για τα παιδιά τους. Κάθε ηλικιακό στάδιο έχεις τις δικές του κατευθύνσεις, οι οποίες συνοψίζονται πιο κάτω.

0 έως 6 μηνών

Τα πράγματα είναι απλά! Τα βρέφη θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε υγρά και θρεπτικά συστατικά, αποκλειστικά από το μητρικό γάλα, ή τις βρεφικές φόρμουλές.

6 έως 12 μηνών

Ο θηλασμός και οι αντίστοιχες βρεφικές φόρμουλες, συνεχίζουν να αποτελούν την κύρια διατροφή του παιδιού. Οι ίδιες πηγές καλύπτουν και τις ημερήσιες ανάγκες σε υγρά. Καθώς ξεκινάει η εισαγωγή στέρεων τροφών, προτείνεται τα παιδιά να δοκιμάσουν μερικές γουλιές νερό. Στόχος είναι να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, αλλά και να συνηθίσουν στη νέα γεύση κάτι που χρειάζεται αρκετό καιρό.

12 έως 24 μηνών

Στην ηλικία αυτή ένα παιδί χρειάζεται περίπου 1 με 4 ποτήρια νερό ημερησίως, ανάλογα με το πόσο ιδρώνει και την ποσότητα άλλων ροφημάτων, που καταναλώνει. Το αγελαδινό γάλα, αποτελεί την  επόμενη καθημερινή συνήθεια των παιδιών. Δύο με 3 ποτήρια είναι το ιδανικό για τις ανάγκες ενός αναπτυσσόμενου οργανισμού, ανάλογα με την ποσότητα των στερεών τροφών που λαμβάνεται. Εάν υπάρχει οικογενειακό  ιστορικό παχυσαρκίας, συζητείστε με τον παιδίατρο το ενδεχόμενο κατανάλωσης χαμηλού σε λιπαρά, εμπλουτισμένου γάλακτος. Παράλληλα, συνιστάται ηαποφυγή κατανάλωσης φυσικών χυμών.

Η “μόδα” με τα διάφορα γάλατα φυτικής προέλευσηςδεν “ταιριάζει” στις ανάγκες ενός αναπτυσσόμενου οργανισμού. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι γονείς καθώς όχι μόνο δεν καλύπτονται οι καθημερινές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Dκαι το ασβέστιο, αλλά η συγκεκριμένη κατηγορία γαλάτων είναι συχνά πηγή πρόσθετης ζάχαρης. Εξαίρεση ενδεχομένως αποτελεί το γάλα σόγιας, αλλά και εναλλακτικές λύσεις για παιδιά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Στην τελευταία περίπτωση, συζητείστε με τον παιδίατρό σας πως μπορείτε να καλύτερα να καλύψετε τις ανάγκες του παιδιού.

2 έως 3 ετών

Ένα με 4 ποτήρια νερό, καθώς και 1 με 2 ποτήρια αγελαδινό γάλα(ολόπαχο ή χαμηλών λιπαρών), είναι οι συστάσεις των ειδικών. Τονίζεται πως τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν όχι μόνο τους έτοιμους, αλλά και τους φυσικούς χυμούς. Στόχος είναι να μάθουν να “ τρώνε τα φρούτα τους”! Δηλαδή, η κάλυψη των αναγκώνσε φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα πολύτιμα φυτικά θρεπτικά συστατικά θα πρέπει να έρχεται μέσα από την κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου, και σπανιότερα από τους χυμούς.

3 έως 5 ετών

Ένα με 5 ποτήρια νερό, καθώς και μέχρι 2,5 ποτήρια αγελαδινό γάλα(ολόπαχο ή χαμηλών λιπαρών), είναι οι συστάσεις των ειδικών. Συνεχίζεται η “απαγόρευση” χυμών, αλλά και γαλάτων φυτικής προέλευσης. Ακόμη θυμηθείτε πως γάλατα με γεύση “κρύβουν” συνήθως μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, ενώ πολλά αναψυκτικά περιέχουν καφεΐνη ή συντηρητικά, και φυσικά καθόλου απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού.

Η επιλογή του κατάλληλου ροφήματος στη βρεφική και νηπιακή ηλικία, μεταφράζεται σε περισσότερες πιθανότητες για έναν υγιή ενήλικο οργανισμό στο μέλλον. 

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com 
Βιβλιογραφία
Health Drinks. Healthy Kids. Accessed 24/9/2019.
http://healthydrinkshealthykids.org/