Νέες μειώσεις στα φάρμακα

26-12-2016

Μειώσεις από 5% έως 10% στις τιμές των  γενόσημων  φάρμακων καθώς και σε όσα έχει λήξει η πατέντα τους φέρνει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που  θα τεθεί σε ισχύ  από το υπουργείο Υγείας, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του νέου μήνα. Με αυτή την κίνηση που είναι και από τα προαπαιτούμενα της τρόικας η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προσβλέπει σε κέρδος για τα ταμεία του κράτους της τάξης των 100 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η μείωση θα είναι της τάξεως του 10% για τα φάρμακα αξίας 10 ευρώ και άνω και 5% για φάρμακα αξίας 5 έως και 10 ευρώ. Οι μειώσεις αυτές αφορούν σχεδόν το σύνολο των σκευασμάτων που κυκλοφορούν  στην χώρα μας, δηλαδή περί τις 12.000, καθώς προστασία πατέντας έχουν 800 φάρμακα. Το νέο δελτίο τιμών που  υπολογίζει τις τιμές των φαρμάκων σύμφωνα με τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, βάσει των τιμών που υπήρχαν στο EURIPID στις 2 Ιανουαρίου 2013

Το  Μάρτιο αναμένεται να επακολουθήσει η ανακοστολόγηση 200 νέων φαρμάκων, αυτών που αναφέρονται ως  «καινοτόμα» και έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς και μηχανισμούς της Ευρώπης και της χώρας μας προ διετίας και τα οποία προορίζονται για σοβαρές παθήσεις.

Τέλος το Μάρτιο θα κοστολογηθούν και τα νέα γενόσημα φάρμακα που θα ενταχθούν στην  αγορά με σκοπό να μειωθούν οι δαπάνες στον χώρο της υγείας σύμφωνα με τις οδηγίες της Τρόικας.