Νέο χαράτσι έως και 100% σε δεκάδες εργαστηριακές εξετάσεις

26-12-2016

Νέο «χαράτσι» στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ φέρνει απόφαση του υπουργείου Υγείας. Πλέον, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν …ακριβότερα -έως και 100%- τη συμμετοχή τους για τη διενέργεια δεκάδων εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων. 

Συγκεκριμένα, απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη προβλέπει ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις υπολογίζεται στο 15% επί του κρατικού τιμολογίου και όχι επί της ασφαλιστικής τιμής όπως αυτή είχε προκύψει από την ανακοστολόγηση του περασμένου Δεκεμβρίου στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ. 

Για παράδειγμα, μια γενική αίματος έχει τιμή στο κρατικό τιμολόγιο 2,88 και ασφαλιστική τιμή 1,99 ευρώ. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου το προηγούμενο διάστημα υπολογιζόταν επί της ασφαλιστικής τιμής – πλήρωνε δηλαδή 0,30 λεπτά. Πλέον το 15% θα υπολογίζεται επί της τιμής του κρατικού τιμολογίου, δηλαδή στα 2,88 ευρώ, δηλαδή ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 0,43 λεπτά. 

Η εξέταση για το σάκχαρο κοστολογείται στο κρατικό τιμολόγιο στα 2,26 ευρώ οπότε η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 0,40 λεπτά. Η συμμετοχή του ωστόσο με βάση την ασφαλιστική τιμή διαμορφώνεται στα 0,17 λεπτά (ασφαλιστική τιμή για σάκχαρο 1,15 ευρώ). Ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή, το υπουργείο Υγείας μετακυλύει στις τσέπες των ασφαλισμένων μέρος της οικονομικής απώλειας των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων από τις πρόσφατες μειώσεις στις τιμές των εξετάσεων.

 Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 43% οι τιμές των 51 πιο κοστοβόρων για τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικών εξετάσεων και κατά 9% των υπολοίπων. Το υπουργείο Υγείας τότε σε ανακοίνωσή του ανέφερε «είναι προφανές ότι από τη ρύθμιση αυτή μειώνεται η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση στις τιμές των εξετάσεων».

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας προς τον ΕΟΠΥΥ των εργαστηριακών γιατρών σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Σέρρες υπό την υποστήριξη και την εποπτεία των αντίστοιχων ιατρικών συλλόγων. Οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν προχωρήσει σε αναστολή της εκτέλεσης των παραπεμπτικών των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ διαμαρτυρόμενοι στη μείωση των τιμών 50 βασικών εξετάσεων μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43%.