Νέο χρώμα στον υγειονομικό χάρτη του ECDC. Τι αλλάζει στις μετακινήσεις στην Ε.Ε. λόγω των μεταλλάξεων

02-02-2021

Σύσταση για την τροποποίηση των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας ως απάντηση στην πανδημία COVID-19, ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα αποφασίστηκε να προστεθεί ένα ακόμη χρώμα (σκούρο κόκκινο) στις υπάρχουσες κατηγορίες (πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο και γκρι) στον εβδομαδιαίο χάρτη που δημοσιεύεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Το νέο χρώμα θα ισχύει για περιοχές όπου ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, λόγω των μεταλλάξεων. Έτσι, οι περιοχές με 500 κρούσματα ανά 100.000 άτομα σε διάστημα 14 ημερών θα εμφανίζονται στο χάρτη με σκούρο κόκκινο.

Τα κράτη μέλη – αναφέρει η απόφαση – θα πρέπει να αποθαρρύνουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια σε κόκκινες και σκούρες κόκκινες περιοχές. Επιπλέον, για τις μετακινήσεις ατόμων που ταξιδεύουν από μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως σκούρο κόκκινο, προβλέπεται:

– εξέταση για COVID-19 πριν από την άφιξη

– καραντίνα / αυτο-απομόνωση.

Με τη νέα απόφαση, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να απαιτούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από πορτοκαλί, κόκκινες και γκρι περιοχές να κάνουν τεστ πριν από την αναχώρηση. Αυτά τα επικαιροποιημένα μέτρα – καταλήγει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – αποτελούν συντονισμένη απάντηση στην αύξηση των λοιμώξεων και στους κινδύνους που ενέχουν οι πιο μεταδοτικές νέες μεταλλάξεις του ιού εντός και εκτός της ΕΕ.