Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις κλινικές έρευνες. Γιατί η χώρα μας έβαζε τροχοπέδι στις κλινικές μελέτες με συνέπεια να χάνονται εκατομμύρια ευρώ

26-12-2016

Τέρμα στην παθογένεια που θέλει την Ελλάδα να είναι ουραγός στον τομέα των κλινικών πίσω από τη Τσεχία την Ουγγαρία ακόμη και από την Τουρκία βάζει με απόφαση της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, διαμορφώνοντας ένα νέο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να επενδυθούν στη χώρα μας εκατομμύρια ευρώ που μέχρι τώρα χάνονταν εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των τριβών μεταξύ των φορέων ως προς την οικονομική διαχείριση των συγκεκριμένων μελετών.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, πλέον απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη διενέργεια κλινικών μελετών από τις πανεπιστημιακές κλινικές των νοσοκομείων.

Αυτό σημαίνει οικονομικό όφελος για το σύστημα Δημόσιας Υγείας εφόσον θα έρχονται χρήματα, θα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και θα γίνεται μεταφορά τεχνογνωσίας. Επίσης θα ωφελούνται οι ασθενείς που περιμένουν εναγωνίως καινούργιες φαρμακευτικές θεραπείες και πολλές φορές αναγκάζονται να αναζητήσουν καινούρια φάρμακα στο εξωτερικό.

Μέχρι τώρα στη χώρα μας οι κλινικές μελέτες χάνονταν κάπου στη «μετάφραση» αφού δεν υπήρχαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ακόμη και των απαντήσεων στα αιτήματα των εταιρειών. Επίσης η απουσία ενός προκαθορισμένου πλαισίου δημιουργούσε συνεχώς προσκόμματα στη διεξαγωγή των κλινικών μελετών, με αποτέλεσμα  πολλές φορές να εκτίθεται η χώρα μας διεθνώς.

Από εδώ και στο εξής επιταχύνονται οι διαδικασίες προκειμένου να “τρέξουν” στη χώρα μας προγράμματα ερευνών όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα μπορεί να περνούσε  και ένα- δύο  χρόνια μέχρι να απαντήσει το νοσοκομείο στο αίτημα του χορηγού  για  να ξεκινήσει κάποια κλινική έρευνα. Τώρα η απάντηση θα πρέπει να έχει δοθεί  μέσα σε 30 ημέρες και να παρέλθει το χρονικό διάστημα και δεν έχει δοθεί απάντηση θα εκλαμβάνεται ως αποδοχή της πρότασης.

Επίσης όπως ορίζει η νέα υπουργική απόφαση το 15% των χρημάτων των κλινικών ερευνών θα παρακρατείται από το νοσοκομείο που διεξάγεται η έρευνα και το 5% θα προορίζεται για την υγειονομική περιφέρεια του νοσοκομείου. Ο στόχος όλων των αλλαγών που προωθούνται είναι να πάψουν οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΥΠΕ, επιστημονικό συμβούλιο νοσοκομείου)  να μπλοκάρουν τις διαδικασίες ζητώντας ο καθένας ότι του κατέβει στο κεφάλι.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο η φαρμακευτική βιομηχανία επενδύει περισσότερα από 50 δισ. δολ. για την έρευνα και ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Και το 1/3 των χρημάτων αυτών διοχετεύονται στη διενέργεια κλινικών μελετών. Την ώρα που στην Ελλάδα επενδύονται μόνο περίπου 50 εκατ. το χρόνο, στο Βέλγιο, με τον ίδιο πληθυσμό, το αντίστοιχο ποσό ξεπερνά τα 1,4 δισ. ευρώ!