Νεότητα και ομορφιά χωρίς νυστέρι

26-12-2016

Συγγραφέας: Χριστίνα Χριστοφορίδου, Πλαστικός Χειρουργός

Επιμέλεια: Αλεξία Σβώλου

Πολύτιμο «όπλο» ομορφιάς αποτελούν οι μη χειρουργικές θεραπείες αντιγήρανσης προσώπου, που εξασφαλίζουν θεαματικά αποτελέσματα, ορατά σε μία μόλις επίσκεψη. Στην κατηγορία των μη χειρουργικών θεραπειών αντιγήρανσης ανήκουν τα laser, το botox, το υαλουρονικό οξύ, η μεσοθεραπεία, τα βλαστοκύτταρα και οι μη χειρουργικές τεχνικές λείανσης των ρυτίδων. Όλες αυτές οι θεραπείες γίνονται στο ιατρείο, ανώδυνα και χωρίς αναισθησία, σε χρόνο λιγότερο από όσο κρατά ένα διάλειμμα από τη δουλειά-γι αυτό άλλωστε αποκαλούνται διεθνώς και beauty luncheon treatments-και επιτρέπουν στην ή στον «ασθενή» άμεση επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες, αφού δεν αφήνουν αντιαισθητικά σημάδια ούτε προκαλούν έντονους ερεθισμούς. Επιπλέον επειδή πρόκειται για θεραπείες ομορφιάς που γίνονται χωρίς νυστέρι, έχουν πολύ πιο οικονομικό κόστος από ό,τι οι χειρουργικές θεραπείες ομορφιάς και γι αυτό αποτελούν μια προσιτή πολυτέλεια, την οποία κάθε γυναίκα ή άνδρας που επιθυμεί να αποκτήσει πιο φρέσκια όψη μπορεί να προσφέρει στον εαυτό της (του). Το Healthview ανοίγει με υπευθυνότητα τον φάκελο «μη χειρουργικές θεραπείες αντιγήρανσης» και σας ενημερώνει με τη βοήθεια της Χριστίνας Χριστοφορίδου, Πλαστικού Χειρουργού και μέλους της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, προτού επιλέξετε-με την βοήθεια του γιατρού σας-την κατάλληλη για τις δικές σας ανάγκες.

Βλαστοκύτταρα για «αιώνια» νεότητα

Οι αισθητικές χρήσεις των βλαστοκυτττάρων αποτελούν πρόσφατο επιστημονικό επίτευγμα  και εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στην αντιγήρανση. Οι κοσμητικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα  στηρίζονται   στον  εμπλουτισμό του λίπους με βλαστοκύτταρα ανεβάζοντας την αποτελεσματικότητα της τεχνικής μεταμόσχευσης λίπους στο 90-95% από 30-50% που ήταν προ της εποχής των βλαστοκυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα στην αισθητική ιατρική βρίσκουν εφαρμογή στη διόρθωση διαφόρων ελλειμμάτων  συγγενών ή μετά από τραύμα ή χειρουργικές επεμβάσεις για αφαίρεση όγκων όπως στο μαστό. Επίσης χρησιμοποιούνται με μόνιμα αποτελέσματα και στην αισθητική χειρουργική για την αυξητική μαστού, τις ρινοχειλικές αύλακες, τα ζυγωματικά, τα χείλη και όπου αλλού  χρησιμοποιούσαμε τα γνωστά fillers (ενέσιμα εμφυτεύματα) που είναι απορροφήσιμα και χρειάζεται να επαναληφθούν. Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα ξεκινά με συλλογή του απαιτούμενου λίπους από την κοιλιά ή τους μηρούς  με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης. Κατόπιν η  μισή ποσότητα  λίπους  υπόκειται σε ειδική 2ωρη επεξεργασία για να μας δώσει τα βλαστοκύτταρα. Έπειτα γίνεται εμπλουτισμός του λίπους με τα βλαστοκύτταρα ακολουθεί  αυτόλογη μεταμόσχευση (όπου δότης και λήπτης είναι ο ίδιος άνθρωπος) σε διάφορα σημεία του σώματος.

Ενέσιμα εμφυτεύματα με υαλουρονικό οξύ

Τα ενέσιμα εμφυτεύματα με υαλουρονικό οξύ γεμίζουν τις ρυτίδες και τις εξαφανίζουν εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα. Η θεραπεία συνίσταται στην έγχυση ενός διάφανου κρυσταλλικού gel συνθετικού υαλουρονικού οξέος με πολύ λεπτή βελόνη στο δέρμα ακριβώς κάτω από τις ρυτίδες. Το υαλουρονικό οξύ είναι φυσική ουσία του δέρματος που συγκρατεί νερό, διατηρώντας την ελαστικότητα και ενυδάτωσή του, αλλά με την πάροδο του χρόνου η φυσική παραγωγή του από το σώμα μας μειώνεται. Με την ενέσιμη θεραπεία αναπληρώνεται το φυσικό υαλουρονικό οξύ και το αποτέλεσμα είναι άμεσο, απόλυτα φυσικό, καθώς σβήνονται οι μόνιμες στατικές ρυτίδες χωρίς το πρόσωπο να χάνει τη φυσική του έκφραση. Οι στατικές ρυτίδες είναι αυτές που σχηματίζονται στο πρόσωπό μας σε ηρεμία και δεν μπορούν να εξαλειφθούν μόνο με το botox. Γι αυτό άλλωστε το υαλουρονικό οξύ εγχύεται συνήθως στις ρινοχειλικές ρυτίδες, στις ρυτίδες της «πικρίας», στις κάθετες ρυτίδες των χειλέων, στις οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου, στο μεσόφρυο και γενικά στις βαθιές μόνιμες ρυτίδες όπου το botox μόνο του δεν είναι αρκετό.

Διάρκεια υαλουρονικού οξέος και άλλες χρήσεις

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ δεν είναι μόνιμο, αλλά απορροφάται φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επιλέξουμε πότε θέλουμε να έχουμε την επόμενη θεραπεία ώστε να διατηρούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Διαρκεί συνήθως από 6 έως 12 μήνες, αναλόγως της πυκνότητας του υλικού αλλά και της δυναμικής και της ποιότητας του δέρματος του κάθε προσώπου. Όταν συνδυαστεί με botox το οποίο και προηγείται του υαλουρονικού οξέος, τότε τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο. Τελευταία κυκλοφορεί και υαλουρονικό οξύ με προσθήκη αναισθητικού ξυλοκαίνης για ακόμα πιο ανώδυνη εφαρμογή.

Πέρα όμως από την αντιρυτιδική του δράση, το υαλουρονικό οξύ σε διάφορες διαβαθμίσεις πυκνότητας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσουμε όγκο και να σμιλεύσουμε ένα πρόσωπο, προσδίδοντάς του συμμετρία και νεανική όψη. Έτσι μπορεί να δώσει όγκο και περίγραμμα σε λεπτά χείλη ή σε ένα ατροφικό πρόσωπο, να τονίσει τα ζυγωματικά «μήλα», να κάνει τα φρύδια πιο γεμάτα, εκφραστικά και νεανικά, να αυξήσει ένα μικρό υποπλαστικό πηγούνι, να δώσει σχήμα σε μια μικρή μύτη και γενικά να διορθώσει εμβυθίνσεις, ατροφικές ουλές ακμής, σημάδια και μικροατέλειες σχήματος και ασυμμετρίας στο πρόσωπό μας.

Προσοχή στις θεραπείες με υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ όταν συνδυάζεται με botox, microdermabrasion, peeling ή laser πρέπει έπεται και να γίνεται τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά και όχι πριν από αυτά.

Επιπλοκές στις θεραπείες με υαλουρονικό οξύ

Οι επιπλοκές στην θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι σπάνιες αλλά αναστρέψιμες σε 2-3 μέρες. Σπάνια παρατηρούνται εκχυμώσεις, φλεγμονή, ερύθημα ή οίδημα.

Αντενδείξεις για τις θεραπείες με υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ δεν πρέπει να γίνεται σε άτομα που πάσχουν από διαταραχή πήξης του αίματος, ή λαμβάνουν θρομβολυτικά, αντιπηκτικά φάρμακα, ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, σε περιοχή με όγκο, φλεγμονή ή έρπη καθώς και σε εγκύους ή λεχώνες και παιδιά.

Θεραπείες με λέιζερ

Από τότε που τα λέιζερ τέθηκαν στην υπηρεσία της ομορφιάς, προκάλεσαν επανάσταση στην κοσμητική ιατρική. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από λέιζερ, αυτά που δρουν επιφανειακά και αυτά που δρουν βαθύτερα, ώστε να αντιμετωπίζουν διαφορετικές ανάγκες της επιδερμίδας. Το laser είναι μια μονοχρωματική δέσμη φωτός που εκπέμπει στο ίδιο μήκος κήματος, γι’αυτό και δρα με υψηλή ακρίβεια και είναι πολύ αποτελεσματικό. Τα λέιζερ χωρίζονται στις εξής κατηγορίες

Ablative Lasers

Ablative είναι τα Lasers που δρουν επιφανειακά στο δέρμα προκαλώντας εξάχνωση στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος.

Ablative Fractional Lasers

Τα σύγχρονα Laser peels γίνονται με τα Ablative Fractional Lasers και προκαλούν ελεγχόμενο θερμικό έγκαυμα με απεξάχνωση των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος, προκαλώντας δερμοαπολέπιση και λείανση των ρυτίδων και ουλών πχ ακμής, ενώ ταυτόχρονα εξαλείφουν τις καφέ κηλίδες από το δέρμα.

Fractional resurfacing

Το fractional resurfacing είναι η πιο μοντέρνα, αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία που έχει να επιδείξει η αισθητική ιατρική σήμερα στον τομέα των θεραπειών με λέιζερ. Το fractional resurfacing κάνει επιλεκτική σάρωση της επιφάνειας που θέλουμε να βελτιώσουμε αφήνωντας ενδιάμεσες περιοχές ανέπαφες για πιο γρήγορη επούλωση. Ταυτόχρονα στοχεύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, εκεί όπου παράγεται το κολλαγόνο και η ελαστίνη που διατηρούν την επιδερμίδα σφριγηλή και νεανική. Προκαλεί αναδόμηση του κολλαγόνου χωρίς να καταστρέφει και να «ξεφλουδίζει» την επιδερμίδα όπως γινόταν παλιά με τα ισχυρά peeling, την δερμοαπόξεση ή το παραδοσιακό laser resurfacing. Αυτό σημαίνει πως το fractional resurfacing δεν απαιτεί θυσίες από τον προσωπικό χρόνο και τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς ούτε και απουσία από το χώρο εργασίας . Τα παραπάνω τελευταίας fractional τεχνολογίας μηχανήματα Laser προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών μεθόδων, τόσο στα αποτελέσματα όσο και στην ασφάλεια που παρέχουν καθώς και στο γεγονός ότι ελαχιστοποιούν τον χρόνο αποθεραπείας αφού προκαλούν μόνο μια ήπια ερυθρότητα που διαρκεί από 1 έως 3-5 μέρες το περισσότερο.

Μπορούν να γίνουν ανά ένα 3 εβδομάδες με 1 μήνα και επαναλαμβάνονται κατά περίπτωση.

Νon ablative Lasers

Non ablative είναι τα Lasers που δρουν βαθύτερα στο δέρμα χωρίς να προκαλούν εξάχνωση στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, που παραμένουν ανέπαφες και έτσι αποφεύγεται η απολέπιση της επιδερμίδας. Τα non ablative λέιζερ όπως το Nd-Yad laser και το Er Glass laser δρούν σε βαθιές στιβάδες του δέρματος και προκαλούν την διέγερση της σύνθεσης κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την ανάπλαση και σύσφιξη προσώπου, λαιμού, ντεκολτέ και την μείωση των ρυτίδων, την βελτίωση της υφής του δέρματος και τη σμίκρυνση των διευρυμένων πόρων. Επίσης χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση. Μετά τη θεραπεία υπάρχει ήπια ερυθρότητα και οίδημα. Ιδιαίτερα γνωστό είναι το Laser του Αλεξανδρίτη, το πλέον ειδικό για αποτρίχωση στα ανοιχτόχρωμα δέρματα που σβήνει και τις μελαγχρωματικές κηλίδες. Γίνεται μία συνεδρία ανά 1 μήνα περίπου και επαναλαμβάνεται κατά περίπτωση από 4 έως 12 φορές . Για να γίνει η εφαρμογή των Laser IPL ανώδυνη και ευχάριστη χρησιμοποιούνται μηχανισμοί ψύξης όπως εξάτμιση κρυογόνου, εκπομπή ψυχρού αέρα ή ψυχόμενη κεφαλή.

Επιπλοκές από θεραπείες με λέιζερ

Σπάνια παρατηρούνται ερύθημα, έγκαυμα, οίδημα, ουλές, δυσχρωμίες (υπο ή υπερ-χρωμίες).

Αντενδείξεις για θεραπείες με λέιζερ

Δεν πρέπει να γίνονται σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα, νόσο του κολλαγόνου, ανοσοκαταστολή, ακτινοθεραπεία, ενεργό ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, φωτοευαισθησία, λήψη ρετινοειδών, πολύ σκούρο δέρμα (νέγρους) κ.α.

Μεσοθεραπεία για τις ρυτίδες και τη χαλάρωση

Η μεσοθεραπεία στο πρόσωπο γίνεται για την αντιμετώπιση των ρυτίδων και της χαλάρωσης, ενώ στο σώμα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Τι είναι η μεσοθεραπεία

Πρόκειται για έγχυση-διείσδυση στο δέρμα ενός μίγματος υαλουρονικού οξέος με αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που εξασφαλίζουν αντιγήρανση και σφριγηλό νεανικό δέρμα. Η μεσοθεραπεία προσώπου γίνεται και ενέσιμα, ανώδυνα με ειδικό πιστόλι μικρονυγμών, αλλά και μη ένεσιμη με ειδικές συσκευές ηλεκτροφόρησης, ιοντοφόρησης ή υπερήχων. Με τη μεσοθεραπεία διατηρείται η ισορροπία του δέρματος, καθώς αναπληρώνεται η χαμένη ποσότητα υαλουρονικού οξέος και αντιγηραντικών ουσιών. Έτσι, η μεσοθεραπεία ενυδατώνει, καταπολεμά τα αρχικά σημάδια της γήρανσης και βελτιώνει την υφή του δέρματος, αναδεικνύοντας το περίγραμμα του προσώπου και σβήνοντας τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Μπορεί να γίνει ανά 2 εβδομάδες για 1-3 μήνες κατά περίπτωση.

Επιπλοκές στη μεσοθεραπεία

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες αλλά αναστρέψιμες σε 2-3 μέρες.

Σπάνια παρατηρούνται εκχυμώσεις, φλεγμονή, ερύθημα ή οίδημα.

Αντενδείξεις για τη μεσοθεραπεία

Η μεσοθεραπεία δεν πρέπει να γίνεται σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα, διαταραχή πήξης του αίματος, ή λαμβάνουν θρομβολυτικά, αντιπηκτικά φάρμακα, ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, σε περιοχή με όγκο, ενεργό φλεγμονή ή έρπη καθώς και σε εγκύους ή λεχώνες και παιδιά.

Μικροδερμοαπόξεση για καθαρισμό του δέρματος

Η μικροδερμοαπόξεση, γνωστή και σαν microdermabrasion συνίσταται στην μηχανική απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της κερατίνης στιβάδας της επιδερμίδας. Η απομάκρυνση αυτή γίνεται δια της τριβής με κρυστάλλους και συνοδού αναρρόφησης. Η μικροδερμοαπόξεση αποτελεί ένα πρώτο στάδιο καθαρισμού της επιδερμίδας και πραγματοποιείται μετά από καθαρισμό με ατμό ή και μόνη της. Μπορεί να γίνει ανά 2-3 εβδομάδες με 1 μήνα, κατά περίπτωση.

Μπότοξ (Botox): Η πιο δημοφιλής θεραπεία για τις ρυτίδες έκφρασης

Το μπότοξ είναι αναμφίβολα η πιο δημοφιλής θεραπεία αντιγήρανσης χωρίς νυστέρι στον κόσμο. Περιλαμβάνει μικροέγχυση με πολύ λεπτή βελόνη και απόλυτη ακρίβεια σε συγκεκριμένους μιμικούς μύες του προσώπου, μιας απειροελάχιστης ποσότητας αλλαντικής τοξίνης, που δρα στις νευρομυικές συνάψεις παρεμποδίζοντας την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης, με αποτέλεσμα την παροδική χαλάρωση των μυών αυτών. Οι μύες αυτοί βρίσκονται ακριβώς κάτω από τις δυναμικές ρυτίδες του προσώπου στο μέτωπο, στο μεσόφρυο και γύρω από τα μάτια στο «πόδι της χήνας». Το αποτέλεσμα της θεραπείας με botox είναι η θεαματική εξάλειψη των δυναμικών ρυτίδων, που σχηματίζονται όταν μιλάμε, γελάμε ή γενικά κάνουμε κάποιες εκφράσεις ή μορφασμούς στο πρόσωπο. Με την θεραπεία με μπότοξ το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με μία μόνο επίσκεψη και είναι ορατό σε μόλις τρεις ημέρες από την εφαρμογή. Η διάρκεια του κυμαίνεται από 4-6 μήνες.

Άλλες χρήσεις του μπότοξ

Πέρα από την εξαφάνιση των ρυτίδων, το botox είναι θαυματουργό για πολλές άλλες ανάγκες του προσώπου αισθητικές αλλά και λειτουργικές, όπως η μετατροπή του σχήματος του προσώπου από στρογγυλό σε oval , η ανύψωση των φρυδιών, η ανύψωση πτωτικού ακρορρινίου (στην μύτη), η ανύψωση της γωνίας των χειλιών, η διόρθωση του χαμόγελου με εμφανή ούλα των άνω οδόντων, η αύξηση του ανοίγματος των οφθαλμών στα μικρά μάτια, η εξάλειψη στις μπάντες του λαιμού, η εξάλειψη στα λακάκια γενείου, η διόρθωση της ασυμμετρίας του προσώπου λόγω πάρεσης προσωπικού νεύρου και η εξάλειψη του βλεφαρόσπασμου (το γνωστό νευρικό τικ).

Προσοχή στις θεραπείες με μπότοξ

Στην περιοχή των κάθετων ρυτίδων του άνω και κάτω χείλους, το botox πρέπει να γίνεται μόνο από καλά εκπαιδευμένους ιατρούς και σε πάρα πολύ μικρή ποσότητα, γιατί υπάρχει κίνδυνος δυσλειτουργίας στις κινήσεις του στόματος στο χαμόγελο, την ομιλία και την μάσηση.

Επιπλοκές στις θεραπείες με botox

Οι επιπλοκές στην θεραπεία με μπότοξ είναι σπάνιες αλλά αναστρέψιμες σε μερικές εβδομάδες.Πάρα πολύ σπάνια μπορεί να εμφανισθούν εκχυμώσεις ως επακόλουθο των ενέσεων και υποχωρούν σε 2-3 μέρες. Μπορούν πάντως να προληφθούν με χρήση ψυχρών επιθεμάτων. Επίσης πολύ σπάνια μπορεί να εμφανισθεί πτώση φρυδιού ή βλεφάρου από κακή εφαρμογή ή μη τήρηση των οδηγιών του ιατρού από τον ασθενή.

Αντενδείξεις για τις θεραπείες με μπότοξ

Το botox δεν πρέπει να γίνεται σε άτομα που πάσχουν από νευρομυική νόσο, όπως νόσο του Graves ή παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν τη νευρομυική μετάδοση καθώς και σε εγκύους ή λεχώνες.

Παλμικό φως: Το φως της αντιγήρανσης

Η συγκεκριμένη θεραπεία ομορφιάς είναι γνωστή και με την διεθνή ονομασία IPL και χρησιμοποιεί παλμικό φως, δηλαδή δέσμη φωτός με ευρύ μήκος κύματος. Βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος (φωτοανάπλαση), την βελτίωση της υφής του δέρματος, το σβήσιμο των καφέ κηλίδων, των ευρυαγγειών, την καταπολέμιση της ακμής και την αποτρίχωση (φωτόλυση). Χρησιμοποιείται ευρέως κατά της φωτογήρανσης. Η θεραπεία με παλμικό φως γίνεται συνήθως μετά από εφαρμογή gel στο πρόσωπο. Μπορεί να γίνει ανά 3 εβδομάδες με 1-2 μήνες και επαναλαμβάνεται κατά περίπτωση

Επιπλοκές από θεραπείες με παλμικό φως

Σπάνια παρατηρούνται ερύθημα, έγκαυμα, οίδημα, ουλές, δυσχρωμίες (υπο ή υπερ-χρωμίες).

Αντενδείξεις για θεραπείες με παλμικό φως

Δεν πρέπει να γίνονται σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα, νόσο του κολλαγόνου, ανοσοκαταστολή, ακτινοθεραπεία, ενεργό ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, φωτοευαισθησία, λήψη ρετινοειδών, πολύ σκούρο δέρμα (νέγρους) κ.α.

Χημικό πίλινγκ για λαμπερό νεανικό δέρμα

Το επιφανειακό χημικό πίλινγκ αποτελεί μια ακόμα θαυματουργή θεραπεία ομορφιάς χωρίς νυστέρι και γίνεται μεμονωμένα ή ακολουθεί ένα καθαρισμό ή μια θεραπεία με laser. Αποτελεί ένα ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα που βοηθά στη λείανση των επιφανειακών πολύ λεπτών ρυτίδων, τη βελτίωση της υφής του δέρματος και στη λεύκανση των κηλίδων των οποίων προκάλεσε στο δέρμα μας ο ήλιος των καλοκαιρινών διακοπών. Το αποτέλεσμα του χημικού peeling είναι ένα φρέσκο, υγιές, λαμπερό και νεανικό δέρμα. Μετά το χημικό peeling εμφανίζεται παροδικά ερυθρότητα από μία έως 2-3 μέρες και πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, γι’αυτό και ο χειμώνας είναι ο ιδανικός χρόνος εφαρμογής του. Μετά από 24-48 ώρες γίνεται αποφολίδωση των επιφανειακών στιβάδων της επιδερμίδας με αποτέλεσμα την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και την επιτάχυνση του ρυθμού αναγέννησης τους που με την αύξηση της ηλικίας επιβραδύνεται. Τα χημικά πίλινγκ γίνονται επιφανειακά ανά 1 εβδομάδα για 1-3 μήνες, αλλά και πιο βαθιά, κατά περίπτωση. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν εξελιγμένα ειδικά επιφανειακά peeling με στόχο την ακμή (σαλικυλικό+ αζελαικό οξύ), τις κηλίδες (αζελαικό οξύ) ή τις λεπτές ρυτίδες (λακτικό οξύ, TCA)