Νερό: Πόσο νερό χρειάζεται ο οργανισμός μας και γιατί

26-12-2016

Το νερό αποτελεί σημαντικό συστατικό για τη διατροφή μας, παρόλο που δεν εντάσσεται σε κάποια διατροφική ομάδα.

 

 

Γιατί χρειαζόμαστε νερό;

Από το συνολικό σωματικό βάρος ενός ατόμου το 50% με 70% είναι νερό. Χωρίς τακτική αναπλήρωση των υγρών που χάνονται, ο χρόνος επιβίωσης του σώματος περιορίζεται σε μόλις μερικές ημέρες.

Το νερό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού, και συμμετέχει σε αρκετές διαδικασίες. Για παράδειγμα, το νερό βοηθά στην αποβολή των άχρηστων συστατικών και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ επίσης παρέχει και ένα μέσο για όλες τις βιολογικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται από τον οργανισμό μας.

Το νερό αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων και της εφίδρωσης και πρέπει να αναπληρωθεί μέσω της διατροφής μας. Εάν κάποιος δεν  καταναλώνει αρκετό νερό, μπορεί να αφυδατωθεί. Η αφυδάτωση εμφανίζει συμπτώματα όπως, πονοκεφάλους, κόπωση και απώλεια συγκέντρωσης. Ενώ η χρόνια αφυδάτωση επηρεάζει αρκετά προβλήματα της υγείας, όπως είναι η δυσκοιλιότητα και οι πέτρες στους νεφρούς.

Πόσο νερό χρειαζόμαστε;

Το σώμα παίρνει υγρά από τρεις πηγές:

  • Από αυτά που πίνουμε, είτε είναι σκέτο νερό, είτε μέσα από ροφήματα, όπως τσάι, καφέ και χυμό
  • Από στερεής μορφής τροφές, ιδιαίτερα φρούτα και λαχανικά (ενώ ακόμη και τροφές όπως το ψωμί και το τυρί προσφέρουν λίγα υγρά)
  • Ως αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στο σώμα

Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες χρειάζονται από ενάμισι έως τρία λίτρα νερό ημερησίως, έτσι πρέπει να στοχεύουμε στην κατανάλωση έξι με οκτώ μέτριων ποτηριών υγρών ημερησίως. Ροφήματα, όπως το τσάι, ο καφές και οι φρουτοχυμοί συντελούν στη λήψη υγρών, ενώ επιπλέον περιέχουν και άλλα χρήσιμα στοιχεία για τον οργανισμό.

Εάν κάποιος έχει έντονη σωματική δραστηριότητα, ή σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας, πιθανά θα χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες υγρών και νερού.

Μπορείτε να καταλάβετε εάν παίρνετε ικανοποιητική ποσότητα υγρών από το χρώμα των ούρων. Εάν το χρώμα είναι ανοιχτόχρωμα, τότε μάλλον η ποσότητα υγρών που λαμβάνετε είναι καλή. Εάν το χρώμα είναι έντονο κίτρινο τότε χρειάζεστε περισσότερα υγρά ή νερό.

Πως να διατηρήσουμε τα επίπεδα υγρών στον οργανισμό.

  • Ξεκινήστε προοδευτικά, με ένα ποτήρι νερό το πρωί όταν ξυπνάτε.
  • Πιείτε αρκετά ροφήματα μέσα στην ημέρα σας, μην ξεχνάτε ότι το τσάι, ο καφές και οι χυμοί βοηθούν στην πρόσληψη υγρών από τον οργανισμό. Απλά προσέξτε τη ζάχαρη που περιέχεται σε κάποια αναψυκτικά.
  • Έχετε ένα μπουκαλάκι νερό στην τσάντα σας, καθώς είναι ένας εύκολος τρόπος να παίρνετε υγρά εάν ταξιδεύετε ή γυμνάζεστε.
  • Συνηθίστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό με κάθε σας γεύμα
  • Η αίσθηση δίψας προκαλείται όταν έχετε ήδη αφυδατωθεί, είναι λοιπόν σημαντικό να πίνετε πριν διψάσετε.
  • Αυξήστε την ποσότητα φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθώς περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Εμφιαλωμένο νερό

Υπάρχουν δύο είδη: Το φυσικό νερό και το μεταλλικό νερό

Το φυσικό νερό προέρχεται κατευθείαν από την πηγή, αναβλύζει από το έδαφος και εμφιαλώνεται. Το μεταλλικό νερό αναβλύζει από το έδαφος, και μετά κυλάει ανάμεσα από πολλούς βράχους πριν εμφιαλωθεί, με αποτέλεσμα να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αρκετά μέταλλα. Αντίθετα με το φυσικό νερό δεν μπορεί να υποστεί κανενός είδους επεξεργασία εκτός από την αφαίρεση άμμου και βρωμιάς. Οι διαφορετικές μάρκες φυσικού και μεταλλικού νερού περιέχουν διαφορετική ποσότητα μετάλλων, ανάλογα με την πηγή απ’όπου προήλθαν.

Είναι απαραίτητο να αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση του εμφιαλωμένου νερού έναντι του νερού βρύσης. Καθώς οι προβληματισμοί όσον αφορά τη διατήρηση του εμφιαλωμένου νερού είναι πολλοί, τελικά αποτελεί θέμα προσωπικής επιλογής.

Πηγή: http://www.bbc.co.uk