Νερό: Πότε έχουμε πιεί πάρα πολύ;

ένα ποτήρι με νερό
11-09-2023

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως πρέπει να πίνουμε αρκετό γιατί κάνει καλό στην υγεία μας. Πολλοί μάλιστα λένε πως το νερό μπορεί να είναι και “φάρμακο” για αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Πότε όμως η κατανάλωση νερού κάνει κακό; Πόσο νερό είναι το υπερβολικό;

Η ημερήσια κατανάλωση σε νερό

Το πόσο νερό χρειάζόμαστε διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σημασία έχει η ηλικία, το βάρος, το φύλο, ο οργανισμός του κάθε ανθρώπου. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες χρειάζονται περίπου 3.7 λίτρα υγρών ενώ οι γυναίκες περίπου 2.7 λίτρα υγρών την ημέρα. Αυτό βέβαια δεν αφορά αποκλειστικά το νερό. Μπορεί να είναι ο καφές, ο δροσερός χυμός… ακόμα και το νερό που παίρνουμε από τις τροφές μας!

Τα 4 λίτρα λοιπόν που συστήνουν κάποιοι μόνο από νερό είναι πάρα πολύ. Και μπορεί να οδηγήσει σε υπερυδάτωση. Κάτι σπάνιο αλλά πιθανό. Καλύτερα να ενυδατώνεσαι σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας παρά να λαμβάνεις μεγάλες ποσότητες υγρών σε λίγο χρόνο. Κάρτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά, ανισορροπία στο νάτριο και άλλους ηλεκτρολύτες στο αίμα.

Μπορεί λοιπόν η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική, η εμμονή όμως μπορεί να μας κάνει ακόμα και κακό.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν προσέχουμε να μην αφυδατωθούμε. Δεν πρέπει να αισθανθούμε μεγάλη δίψα πριν πιούμε ένα ποτήρι νερό. Ειδικά κάποιος που γυμνάζεται και χάνει πολλά υγρά.

Να θυμόμαστρ πως μπορούμε να ενυδωτωθούμε και από κάποιοι τρόφιμα που είναι πλούσια σε νερό. Για παράδειγμα τα αγγούρια, τα κολοκυθάκια, το καρπούζι. Και τον χειμώνα; Μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερες σούπες στη διατροφή μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ντους: Γιατί πρέπει να κάνετε με κρύο νερό