ΝΙΚΟΛΑΪ ΤΙΜΟΦΕΕΦ ΡΕΣΟΦΣΚΙ

Nikolay Timofeev-Ressovsky
19-09-2021

Ο Νικολάι Τιμοφέεφ- Ρεσόφσκι (20 Σεπτεμβρίου 1900 – 28 Μαρτίου 1981) ήταν Σοβιετικός βιολόγος. Διεξήγαγε έρευνα στη γενετική της ακτινοβολίας, την πειραματική πληθυσμιακή γενετική και τη μικροεξέλιξη. Το έργο του ήταν ιδιαίτερης σημασίας για τη σοβιετική βιολογία, επειδή στάθηκε σε ευθεία αντίθεση με τη ζημιά που προκάλεσε ο Λυσενκοισμός, ενώ η ζωή του τονίστηκε από επιστημονικά επιτεύγματα ενόψει των σοβαρών προσωπικών κακουχιών.

Η ζωή του περιγράφηκε από τον Daniil Granin στο μυθιστόρημα Zubr.

Διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Γενετικής του Ινστιτούτου Kaiser Wilhelm για την Έρευνα Εγκεφάλου τη δεκαετία του 1930, όπου έλαβε άμεση χρηματοδότηση για την έρευνά του από το Τρίτο Ράιχ, το οποίο τον επαίνεσε ως έναν από τους καλύτερους γενετιστές στον κόσμο και τον εμπιστεύτηκε επειδή ήταν αντίπαλος του κομμουνισμού.

Ο Νικολάι Τιμοφέεφ- Ρεσόφσκι ήταν απόγονος της παλιάς ρωσικής σχολής επιστημόνων, που χαρακτηριζόταν από ευρείες νατουραλιστικές απόψεις για τον κόσμο, σε συνδυασμό ταυτόχρονα με την ακριβή ανάλυση των αιτιών και των συνεπειών και την καθιέρωση στοιχειωδών φαινομένων. Συνεργάστηκε ευρέως με φυσικούς. Γνωστός για την επιρροή του προσωπικότητα, ήταν ταλαντούχος αφηγητής και δάσκαλος.