Νικόλαος Ρασσιάς Ιδρυτής RAFARM και πρωτοπόρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

02-11-2023

Ο Νικόλαος Ρασσιάς, μια ηγετική μορφή και ένας από τους τολμηρούς της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, συγκαταλέγεται σε μια γενιά επιχειρηματιών που δημιούργησε και διατήρησε την αξία στο ελληνικό επιχειρείν. Ο ιδρυτής της RAFARM, είναι ακριβώς η προσωποποίηση του αυτοδημιούργητου και ανήσυχου Έλληνα επιχειρηματία. Ένας οραματιστής που με τόλμη και επιμονή, έθετε πάντα υψηλούς στόχους, εργαζόταν ακατάπαυστα μέσα στις δεκαετίες, με υπομονή και  κυρίως με ευελιξία σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η δική του φιλοσοφία όπως αναφέρει είναι: «Να βλέπω 10 χρόνια μπροστά, για αυτό και το δικό μου μυστικό επιτυχίας είναι η προνοητικότητα, η μεθοδικότητα, η εντιμότητα και η καλή συμπεριφορά προς όλους».

Αναμενόμενο λοιπόν που στην πρόσφατη εκδήλωση της ΠΕΦ για τα «90 χρόνια ελληνικό φάρμακο» τιμήθηκε ως ένας από τους πρωτεργάτες και θεμελιωτές της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, ο οποίος με το πείσμα και το έργο του, συνέβαλλε στη δημιουργία των θεμελίων για το σημερινό οικοδόμημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Ο Νικόλαος Ρασσιάς δεν παραλείπει να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία – και μέσα από τον ρόλο του ως μέλος του ΔΣ της ΠΕΦ -πως ό,τι έχει χτίσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία το έχει χτίσει αντιμετωπίζοντας συχνά πολλές δυσκολίες και ένα ασταθές και απρόβλεπτο περιβάλλον.

 Όραμα και έργο ζωής, η RAFARM

Η RAFARM ήταν το όραμά του και δικαιώθηκε, καθώς είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο και σημαντική εμπορική δραστηριότητα στην εγχώρια αγορά.

Μια ελληνική εταιρεία που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, επεκτείνει την εξαγωγική της δραστηριότητα σε περισσότερες από 60 χώρες και ανοίγει νέες αγορές, ενώ υλοποιεί και ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα ύψους 120 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, για τα έτη 2021-2027.

Κτιριακές εγκαταστάσεις RAFARM Campus: Κτίρια Α, Β και C Παραγωγή και Συσκευασία με τελευταίας τεχνολογίας μηχανολογικό και ρομποτικό εξοπλισμό, Κτίριο D Υπερσύγχρονο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης, Κτίριο Ε Αυτόνομες Αποθηκευτικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών

Η έρευνα και η καινοτομία, βρίσκονται στο DNA του ιδρυτή της και της εταιρείας, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ίδιος ο κ. Ρασσιάς ως φοιτητής Φαρμακευτικής ακόμη, κατοχυρώνει το πρώτο του φάρμακο, έναν πρωτοποριακό συνδυασμό τριών βιταμινών (Β1 με Β6 και Β12) για ενδομυϊκή χρήση και στη συνέχεια το πρώτο οφθαλμικό φάρμακο της RAFARM, ένα κολλύριο αμπικιλλίνης. Επίσης το 1992 –κάτι που είναι λιγότερο γνωστό– υπήρξε ένας από τους τέσσερις ιδρυτές της RICERCA, ενός Ινστιτούτου Φαρμακολογικών Ερευνών, αναγνωρισμένο από τον ΕΟΦ, το οποίο εξοπλίστηκε με σύγχρονα μηχανήματα και υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικό προσωπικό, με σκοπό την ανάπτυξη φαρμάκων σύμφωνα με τις νέες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ο Νικόλαος Ρασσιάς παραμένει ενεργός μέχρι σήμερα και παρακολουθεί την εξελικτική πορεία της RAFARM, μεταδίδοντας την εμπειρία και γνώση που έχει αποκτήσει στη σπουδαία διαδρομή του. Tα στοιχεία της προσωπικότητας του Νίκου Ρασσιά έχουν καταγραφεί στο DNA της RAFARM και των ανθρώπων της, που συνεχίζουν για νέες κορυφές… «Πάντα μπροστά» – όπως σημειώνει ο Νικόλαος Ρασσιάς, «με απόλυτο κανόνα την ποιότητα. Αυτήν βάζουμε πάνω από όλα. Διότι η φαρμακοβιομηχανία δεν είναι σαν να παράγεις αντικείμενα. Είναι ένας καίριος πυλώνας της κοινωνίας, της πατρίδας. Θεωρώ λοιπόν ότι με την υποδειγματική επιχείρηση που φτιάξαμε βοηθήσαμε και βοηθάμε τους ανθρώπους και την χώρα».

RAFARM FACTORY 1974