ΝΙΛΣ ΓΕΡΝΕ

Niels Jerne
06-10-2021

Ο Νιλς Γέρνε (23 Δεκεμβρίου 1911 – 7 Οκτωβρίου 1994) ήταν Δανός ανοσολόγος. Μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1984 με τους Georges J. F. Köhler και César Milstein «για τις θεωρίες που αφορούν την εξειδίκευση στην ανάπτυξη και τον έλεγχο του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανακάλυψη της αρχής για την παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων».

Ο Γέρνε είναι γνωστός για τρεις σημαντικές ιδέες. Πρώτον, αντί το σώμα να παράγει αντισώματα ως απόκριση σε ένα αντιγόνο, ο Γέρνε υπέθεσε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ήδη τα συγκεκριμένα αντισώματα που χρειάζεται για να καταπολεμήσει τα αντιγόνα. Δεύτερον, ήταν γνωστό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να είναι ανεκτικό στον εαυτό του ατόμου. Ο Γέρνε υπέθεσε ότι αυτή η μάθηση λαμβάνει χώρα στον θύμο αδένα. Τρίτον, ήταν γνωστό ότι τα Τ κύτταρα και τα Β κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η θεωρία του δικτύου Γέρνε πρότεινε ότι οι ενεργές θέσεις των αντισωμάτων έλκονται τόσο από συγκεκριμένα αντιγόνα (ιδιότυπους) όσο και από άλλα αντισώματα που συνδέονται με την ίδια θέση. Τα αντισώματα βρίσκονται σε ισορροπία, έως ότου ένα αντιγόνο διαταράξει την ισορροπία, διεγείροντας μια ανοσολογική αντίδραση.