Νομίζετε πως πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά;

26-12-2016

Ίσως η συμβουλή πως πρέπει να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας φαντάζει περιττή, αλλά σύμφωνα με Αμερικανικές στατιστικές περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως παθαίνουν κάποια τροφική δηλητηρίαση. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως έχουν αναπτύξει ανοσία στα μικρόβια, ή πως λίγη σκόνη δεν θα τους κάνει κακό. Όλα αυτά φυσικά τα ισχυρίζονται γιατί πολύ απλά δεν τους έχει τύχει να μολυνθούν από κάποιον μικροοργανισμό που ζει επάνω στα τρόφιμα! Οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστες ξεκινώντας από γαστρεντερικές διαταραχές, πυρετό και άλλες περισσότερο δυσάρεστες καταστάσεις.

Ένα ζαρζαβατικό μπορεί να μολυνθεί με διάφορους τρόπους ξεκινώντας από το έδαφος, τα ζώα, το νερό, αλλά και τους ίδιους τους ανθρώπους που το συσκευάζουν, το μεταφέρουν το αποθηκεύουν, το πωλούν ή το καταναλώνουν. Ένας γενικός κανόνας λέει πως πρέπει πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά το πλύσιμο των λαχανικών, να ξεπλένετε τα λαχανικά σας κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, χωρίς να χρησιμοποιείται σαπούνι και να στεγνώνετε στη συνέχεια με χαρτί κουζίνας.

Υπάρχουν όμως μερικά μυστικά που αφορούν το πλύσιμο συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών:

Μπρόκολο & κουνουπίδι: Έχουν πολλά άνθη τα οποία κρύβουν μικρόβια. Για να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες βουτήξτε τα 2 αυτά λαχανικά σε μία λεκάνη με κρύο νερό για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με τρεχούμενο κρύο νερό.

Μήλο: Οι 2 εσοχές του μήλου, στο κοτσάνι και στη βάση, μπορεί να κρύβουν πολλά μικρόβια, γι αυτό αφαιρέστε τις πριν καταναλώσετε το τραγανό αυτό φρούτο. Τρίψτε καλά για να φύγει το στρώμα του κεριού που προστίθεται για αισθητικούς λόγους κατά την συσκευασία.

Πιπεριές: Φορέστε γάντια πριν πλύνετε καυτερές πιπεριές, καθώς οι καυτερές ουσίες της (καψαϊκίνη) κρύβονται στη φλούδα της, προσέξτε στη συνέχεια μην ακουμπήσετε τα μάτια σας καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τα ερεθίσετε.

Μανιτάρια: Δεν χρειάζονται πολύ νερό. Μπορείτε να καθαρίσετε καλά τα μανιτάρια με μία βούρτσα, ή ξεπλύνετε με λίγο νερό και στη συνέχεια σκουπίστε πολύ καλά.

Μυρωδικά: Τα φρέσκα μυρωδικά είναι πολύ ευαίσθητα. Ο καλύτερος τρόπος για να τα ξεπλύνετε είναι να τα αναδεύσετε απαλά μέσα σε ένα φλιτζάνι με κρύο νερό.

Πορτοκάλι: Ακόμα και φρούτα όπως το πορτοκάλι ή μπανάνα στα οποία η φλούδα δεν είναι βρώσιμη, ένα καλό πλύσιμο είναι απαραίτητο για να αποφύγετε την επιμόλυνση κατά το ξεφλούδισμα. Εάν χρειαστεί και για φρούτα με τραχιές επιφάνειες τρίψτε με ένα σφουγγάρι ή βούρτσα.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Βουτήξτε σε κρύο νερό για περίπου 2 λεπτά και στη συνέχει στεγνώστε καλά. Εάν επιθυμείτε προσθέστε λίγο ξύδι στο νερό.

Βολβοί: Οι πατάτες, τα ραπανάκια, τα καρότα κλπ. απαιτούν πολύ καλό βούρτσισμα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.

Θυμηθείτε επίσης πως πρέπει να φυλάσσετε τα λαχανικά σας στα ειδικά συρτάρια του ψυγείου για να μην επιμολυνθούν από άλλα ευπαθή τρόφιμα όπως τα ωμά κρέατα. Περιμένετε για να πλύνετε τα λαχανικά σας ακριβώς τη στιγμή πριν τα καταναλώσετε, τόσο για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα τους όσο και για να είναι όσο το δυνατόν απαλλαγμένα από μικρόβια.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com