Νομοσχέδιο για τη μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στο εξωτερικό – Τι είναι το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν

21-03-2023

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έθεσε το υπουργείο Οικονομικών σχέδιο νόμου, το οποίο μεταξύ άλλων αφορά στη λήψη μέτρων προς εφαρμογή Ευρωπαϊκού Κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος (PEPP). Στο πλαίσιο αυτό καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός και οικονομικός εταίρος, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του νομοθετήματος. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 27 Μαρτίου 2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:00.

Πιο συγκεκριμένα, το τρίτο μέρος του σχεδίου νόμου αφορά την υιοθέτηση εθνικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1238 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, σχετικά με τη θέσπιση πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος (PEPP). Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες διατάξεις ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για την εποπτεία των παρόχων και διανομέων PEPP και για την εκτέλεση των καθηκόντων που προβλέπονται στον ως άνω Κανονισμό, στους κατ’ εξουσιοδότηση αυτού Κανονισμούς και στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις αυτών. Επίσης, θεσπίζονται οι εξουσίες των αρμοδίων αρχών και οι κυρώσεις που εφαρμόζονται σε περιπτώσεις παραβάσεων, καθώς και οι λεπτομέρειες επιβολής τους.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κανονισμού (EE) 2019/1238, ο οποίος αποτελεί δεσμευτική νομοθετική πράξη με υποχρεωτική ισχύ σε όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργείται η υποχρέωση στα κράτη – μέλη για τον ορισμό των αρμόδιων αρχών για την εποπτεία των παρόχων και διανομέων PEPP, για τον καθορισμό των εξουσιών τους και τη δυνατότητα επιβολής διοικητικών κυρώσεων και άλλων μέτρων, για τον καθορισμό των κανόνων δεοντολογίας που εφαρμόζονται για τους διανομείς PEPP, για τον προσδιορισμό των κριτηρίων αξιολόγησης γνώσεων και ικανοτήτων που εφαρμόζονται για τα φυσικά πρόσωπα που παρέχουν συμβουλές σχετικά με το PEPP, καθώς και για τον καθορισμό των όρων που σχετίζονται με τις φάσεις συσσώρευσης, αποσυσσώρευσης και τις μορφές πληρωμής. Συνεπώς, οι προτεινόμενες διατάξεις κρίνονται αναγκαίες, καθώς αποτελούν απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1238.

Ένα νομοθετικό πλαίσιο για ένα πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP) θα θέσει τα θεμέλια για μια αποδοτική αγορά οικονομικά προσιτών και εθελοντικών επενδύσεων, οι οποίες θα συνδέονται με τη συνταξιοδότηση και των οποίων η διαχείριση θα μπορεί να γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Συμπληρώνοντας τα υφιστάμενα εκ του νόμου προβλεπόμενα και επαγγελματικά συνταξιοδοτικά προγράμματα και προϊόντα, θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών των ατόμων που επιθυμούν να ενισχύσουν την επάρκεια των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεών τους, στην αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης και στην παροχή μιας δυναμικής νέας πηγής ιδιωτικών κεφαλαίων για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η εφαρμογή του Κανονισμού 2019/1238 για το PEPP, θα συμβάλει στη δημιουργία ενός εν πολλοίς τυποποιημένου πανευρωπαϊκού προϊόντος, διαθέσιμου σε όλα τα κράτη μέλη, το οποίο θα επιτρέψει στους καταναλωτές να επωφεληθούν πλήρως της εσωτερικής αγοράς μεταφέροντας τα συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους στο εξωτερικό και προσφέροντας ευρύτερη επιλογή μεταξύ διαφόρων κατηγοριών παρόχων, συμπεριλαμβανομένης της διασυνοριακής διάστασης. Ως συνέπεια του γεγονότος ότι θα υπάρχουν λιγότερα εμπόδια στην παροχή συνταξιοδοτικών υπηρεσιών μεταξύ των κρατών, ένα PEPP θα αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων σε πανευρωπαϊκή βάση και θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας που θα ωφελήσουν τους αποταμιευτές.