Νοσοκομειακοί γιατροί: Συγκεντρώνουν υλική βοήθεια για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας

08-02-2023

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς, με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους, εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

“Στις πληγείσες περιοχές, η καταστροφή μεγεθύνθηκε από την απουσία των αναγκαίων αντισεισμικών προδιαγραφών στα κτίρια.. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την καταστροφή κομβικών δημόσιων κτιρίων και υποδομών, όπως νοσοκομείων, αεροδρομίων κ.ά., που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την αναγκαία παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους”, αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου Νοσοκομείου Ελευσίνας.

Και οργανώνουν συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τις πληγείσες λαϊκές οικογένειες, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου και ώρες 12.30 – 1.30 μ.μ., στο γραφείο του Σωματείου.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώνουν:

  • Κουβέρτες
  • Γάλα σε σκόνη
  • Πάνες ενηλίκων/μωρών, Σερβιέτες
  • Απορρυπαντικά ρούχων
  • Ορούς και επιδεσμικό υλικό
  • Είδη ατομικής υγιεινής

Να ενισχυθεί η αντισεισμική θωράκιση στην Ελλάδα

Ταυτόχρονα, με την αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους λαούς της Τουρκίας και Συρίας, οι γιατροί επισημαίνουν την ανάγκη να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση για ουσιαστική ενίσχυση της αντισεισμικής θωράκισης στην Ελλάδα, που είναι η χώρα με την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη.

“Θυμίζουμε ότι στον σεισμό του 1999 (μεγέθους 5,9 ρίχτερ – δηλαδή 1000 περίπου φορές ασθενέστερος από το σεισμό των 7,8 ρίχτερ στην Τουρκία) στην Αττική έχασαν τη ζωή τους 143 άνθρωποι (οι 47 στα εργοστάσια της ΡΙΚΟΜΕΞ και ΦΑΡΑΝ), 700 τραυματίστηκαν, 100.000 έμειναν άστεγοι και περισσότερα από 30 κτίρια κατέρρευσαν”, λένε οι γιατροί και υγειονομικοί του Θριάσιου Νοσοκομείου της Ελευσίνας.

Μέχρι σήμερα, όπως προσθέτουν, αν και έχουν περάσει 23 έτη, έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος (που περιορίστηκε κυρίως σε οπτικό έλεγχο) μόνο στο 20% των δημόσιων κτιρίων π.χ. σχολείων, νοσοκομείων.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι το γεγονός ότι στο 30% όσων κτιρίων ελέγχθηκαν, βρέθηκε ότι χρειάζεται να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις, που όμως πραγματοποιήθηκαν σε ελάχιστες περιπτώσεις.

“Προφανώς, ο ολοκληρωμένος αντισεισμικός έλεγχος δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στα δημόσια κτίρια αλλά και σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, χώρους διασκέδασης και γενικά όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι”, τονίζουν και καταλήγουν:

“Οι σεισμοί, αλλά και οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, θεωρούνται ως κόστος και μη παραγωγική επένδυση, γι΄ αυτό δεν χρηματοδοτούνται τα αναγκαία έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Δεν ανεχόμαστε όμως να συνεχίζεται η πολιτική που βάζει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές για να μην «διαταράσσεται» η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Διεκδικούμε ουσιαστική ενίσχυση της αντισεισμικής θωράκισης στη χώρα μας”, καταλήγουν οι εργαζόμενοι.