Το νοσοκομείο Χανίων “Αγιος Γεώργιος”, στόχος της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης

19-05-2017

Στόχος της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης στην Ελλάδα φαίνεται ότι έγινε το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Άγιος Γεώργιος».  Σύμφωνα πληροφορίες, την περασμένη Δευτέρα οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας ενημερώθηκαν ότι οι χάκερ που «χτύπησαν» σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο κατάφεραν να εισβάλλουν μέσω του κακόβουλου λογισμικού «WannaCry» και στο ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών του νοσοκομείου Χανίων. Το περιστατικό σήμανε συναγερμό στην υπηρεσία πληροφορικής του ιδρύματος και στην Αστυνομία που κατάφεραν να περιορίσουν την έκταση της επίθεσης.

Το τελευταίο διάστημα οι χάκερ δείχνουν ιδιαίτερη… προτίμηση στα ηλεκτρονικά συστήματα στο χώρο της Υγείας, με τελευταίο παράδειγμα τις συντονισμένες επιθέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας της Βρετανίας. Μεταξύ άλλων,  ενδιαφέρονται για τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών, οι οποίοι μπορούν να τους αποφέρουν κέρδος με την πώλησή τους στο «σκοτεινό» διαδίκτυο.  Το πρόβλημα που προκάλεσαν οι δράστες στα Χανιά είναι να καθυστερήσουν κάποιους διαγωνισμούς του γραφείου προμηθειών.

Σημειώνεται ότι το «WannaCry» είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που διασπείρεται κυρίως μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Σε περίπτωση που ο χρήστης ανοίξει το σύνδεσμο που του αποστέλλεται ή κατεβάσει το άγνωστο αρχείο, τότε κρυπτογραφούνται όλα τα ψηφιακά αρχεία του υπολογιστή και ξεκλειδώνονται μόνο με τη θέληση των χάκερ που απαιτούν λύτρα σε ψηφιακό νόμισμα.

Στην περίπτωση του νοσοκομείου Χανίων η «επίθεση» έγινε μεσημέρι Παρασκευής όποτε υπήρχε αρκετός χρόνος για να ενημερωθούν οι αρμόδιοι και να «μπλοκάρουν» το κακόβουλο λογισμικό.