ΝΤΕΝΤΟΝ ΚΟΥΛΕΪ

Denton Arthur Cooley
03-04-2021

Ο Ντέντον Κούλεϊ (22 Αυγούστου 1920 – 18 Νοεμβρίου 2016) ήταν Αμερικανός καρδιοχειρουργός διάσημος για την πραγματοποίηση της πρώτης εμφύτευσης ολικής τεχνητής καρδιάς.

Ο Κούλεϊ ήταν επίσης ιδρυτής και επικεφαλής χειρουργός του Ινστιτούτου Καρδιάς του Τέξας, επικεφαλής Καρδιαγγειακής Χειρουργικής στο κλινικό συνεργάτη Baylor St. Luke’s Medical Center, σύμβουλος Καρδιαγγειακής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας και κλινικός καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Υγείας Κέντρο Επιστημών στο Χιούστον.

Το 1962 ίδρυσε με ιδιωτικά κεφάλαια το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Τέξας και σύντομα το ταλέντο του αναγνωρίστηκε, ύστερα από τις αναίμακτες εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς που πραγματοποίησε σε Μάρτυρες του Ιεχωβά. Το 1969 αποχώρησε από το Μπέιλορ, λόγω διαφωνίας του με τον ΝτιΜπέικι, με τον οποίο βρισκόταν σε διαρκή αντιπαράθεση μέχρι το 2007, όταν συμφιλιώθηκαν σε ηλικία 99 ετών ο ΝτιΜπέικι και 87 ετών ο Κούλεϊ. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 ανέλαβε θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον.

Στις 3 Απριλίου 1969 πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς στον 47χρονο Χάσκελ Καρπ, του οποίου η καρδιά δεν λειτουργούσε επαρκώς μετά την αφαίρεση πάσχοντος τμήματος του μυοκαρδίου. Η καρδιά αυτή λειτούργησε επί 65 ώρες, ώσπου βρέθηκε δότης για μεταμόσχευση πτωματικής καρδιάς. Μολαταύτα, ο πρώτος αυτός ασθενής πέθανε 38 ώρες μετά τη δεύτερη εγχείρηση από πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στην ιατρική έγραψε ή συνέγραψε 12 βιβλία και περισσότερα από 1400 επιστημονικά άρθρα.