Νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα: Τι ανησυχητικό δείχνουν για την υγεία μας

άντρας που τον έχει πιάσει συχνοουρία
03-04-2019

Νυχτουρία είναι η τακτική διακοπή του ύπνου και η ούρηση μέσα στη νύχτα. Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως απλά έχουμε πιει πολλά υγρά πριν κοιμηθούμε. Μπορεί όμως να αποτελεί ένδειξη υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό τουλάχιστον δείχνει μια νέα έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων.

Ερευνητές από το Τμήμα Υπέρτασης του Νοσοκομείου Τοχόκου Ροσάι της Σεντάι στην Ιαπωνία ανέλυσαν στοιχεία για 3.750 άτομα, σχετικά τόσο με την πίεση του αίματος τους, όσο και με τυχόν νυχτουρία. Υπερτασικοί θεωρήθηκαν όσοι είχαν πίεση πάνω από 140/90 mmHg.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε ιατρικό συνέδριο στη Γιοκοχάμα.
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Σατόσι Κόνο και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στη νυχτουρία και στην υπέρταση.
Όσο συχνότερα κανείς πήγαινε να ουρήσει μέσα στη νύχτα, τόσο πιο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος υπέρτασης.

«Βρήκαμε ότι το ξύπνημα μέσα στο βράδυ για ούρηση συνδέεται με αύξηση κατά 40% της πιθανότητας υπέρτασης», δήλωσε ο δρ Κόνο. «Η σχέση νυχτουρίας-υπέρτασης μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η κατανάλωση αλατιού και το γενετικό υπόβαθρο», πρόσθεσε.

Μια προηγούμενη ιαπωνική μελέτη είχε βρει ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού αυξάνει την πιθανότητα νυχτουρίας. Ο μέσος Ιάπωνας καταναλώνει περίπου δέκα γραμμάρια αλατιού τη μέρα, ποσότητα υπερδιπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο ανά κεφαλή παγκοσμίως (τέσσερα γραμμάρια τη μέρα), γι’ αυτό κινδυνεύει περισσότερο από υπέρταση, αλλά και νυχτουρία.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η νυχτουρία μπορεί να αποτελεί ένδειξη και για άλλα προβλήματα υγείας, πέρα από την υπέρταση. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από υπέρταση, βασική αιτία πρόωρου θανάτου. Ο περιορισμός του αλατιού και του αλκοόλ, ο υγιεινός τρόπος διατροφής γενικότερα, η τακτική σωματική άσκηση, ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος βοηθούν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, λόγω υπέρτασης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μην πηγαίνετε στην τουαλέτα χωρίς να έχετε ανάγκη. Καταστρέφετε την κύστη σας