Νυχτερινή εργασία: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

17-09-2018

Έρευνες έχουν δείξει πως η νυχτερινή εργασία αναστατώνει το βιολογικό μας ρολόι με συνέπειες για την υγεία μας. Τώρα, νέα μελέτη Καναδών επιστημόνων δείχνει πως οι γυναίκες προεμμηνοπαυσιακής ηλικίας που εργάζονται νύχτα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές του Τμήματος Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής την Δρ Ανν Γκραντι, ανέλυσαν στοιχεία για 13.000 γυναίκες από πέντε χώρες (Αυστραλία, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία).

Σχεδόν 6.100 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και περίπου 7.000 όχι. Οι συμμετέχουσες είχαν απαντήσεις σε ερωτηματολόγια ή τηλεφωνικές συνεντεύξεις για το επάγγελμά τους και τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Η μέση ηλικία τους κυμαινόταν από 55 έως 59 ετών, ανάλογα τη χώρα. Επίσης η αναλογία της νυχτερινής εργασίας κυμαινόταν από 6% στη Γερμανία έως 17% στην Αυστραλία. Στον Καναδά, το ποσοστό ήταν 16,7%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Epidemiology.

Από τη συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του μαστού με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς και/ή HER2 καρκίνο του μαστού αυξανόταν όσο αυξάνονταν και οι ώρες νυχτερινής εργασίας, όπως επίσης και ο αριθμός των ετών που είχε ξοδέψει κάθε γυναίκα σε νυχτερινές βάρδιες κατά τον εργασιακό της βίο.

Ωστόσο, ο κίνδυνος φάνηκε να εξαφανίζεται δύο χρόνια μετά τη διακοπή της νυχτερινής εργασίας.

«Οι γυναίκες που εργάζονταν τουλάχιστον τρεις ώρες μεταξύ 00:00 και 05:00 είχαν 12% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν εργαστεί ποτέ νύχτα. Μεταξύ των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, ο κίνδυνος ήταν 26%», εξηγεί η Δρ Γκραντι.

Οι εργαζόμενες σε νυχτερινές βάρδιες άνω των 10 ωρών είχαν 36% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, και το ποσοστό αυξανόταν στο 80% για όσες εργάζονταν πάνω από 10 ώρες περισσότερες από τρεις νύχτες την εβδομάδα.

«Ενώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα με βεβαιότητα, πιστεύουμε ότι ο συσχετισμός έχει να κάνει με τη θεωρία ότι η νυχτερινή εργασία διαταράσσει τον κιρκαδιανό ρυθμό και αναστέλλει την έκκριση μελατονίνης, η οποία παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου του μαστού», λέει η ερευνήτρια.

Και προσθέτει ότι η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε οι πολιτικές που αφορούν στην εργασία να λαμβάνουν στο μέλλον υπόψη τους και αυτό τον κίνδυνο για την υγεία των γυναικών και να σχεδιαστούν προληπτικά μέτρα αλλά και να γίνουν προσαρμογές στα εργασιακά ωράρια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Νυχτερινή εργασία: Πως κάνει κακό στην υγεία μας