Όλοι έχουμε ακούσει για ανθρώπους που ξεπερνούν το 100ο έτος της ηλικίας τους. Κι ενώ αυτές οι περιπτώσεις φαίνεται να αυξάνονται όσο ανεβαίνει το προσδόκιμο λόγω της προόδου της επιστήμης, οι ερευνητές λένε πως ο άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να ζήσει πάνω από 115 χρόνια.
Ερευνητές από το Κολλέγιο Ιατρικής Albert Einstein στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν στοιχεία από τη Βάση Δεδομένων Ανθρώπινης Θνησιμότητας (HMD), στην οποία καταγράφηκαν οι θνησιμότητες σε 38 χώρες του κόσμου την περίοδο 1968-2006.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature, έδειξαν πως το φυσικό ανώτατο όριο της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να υπερβεί τα 115 χρόνια.
Μάλιστα, όπως υπολόγισαν, μόνο μία φορά στα 10.000 χρόνια θα βρεθεί άνθρωπος που θα ζήσει μέχρι τα 125.
Μάλιστα, όπως υπολόγισαν, μόνο μία φορά στα 10.000 χρόνια θα βρεθεί άνθρωπος που θα ζήσει μέχρι τα 125.
Μόνο ένας άνθρωπος έχει επιβεβαιωμένα πλησιάσει τα 125 χρόνια. Πρόκειται για την Γαλλίδα Ζαν Καλμάν η οποία πέθανε το 1997 έχοντας ζήσει 122 χρόνια και 164 ημέρες.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κανείς άλλος έφτασε αυτό το όριο, ούτε καν το 120, διότι είναι αδύνατο από τη φύση του.
Από την έρευνα φάνηκε ακόμα πως ζούμε όλο και περισσότερο αλλά μέχρι ενός ορίου, ενώ μεγάλο μέρος της αύξησης που παρατηρείται τον τελευταίο μισό αιώνα στο μέσο προσδόκιμο επιβίωσης οφείλεται στην τεράστια μείωση των θανάτων κατά τη γέννηση και στη νηπιακή ηλικία.
Όπως τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Γιαν Βιτζ «τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι το φυσικό, ανώτατο όριο της μακροβιότητας είναι γύρω στα 115 χρόνια», δήλωσε ο δρ Βιτζ. «Και αυτό, διότι ενώ υπήρξαν τεράστιες βελτιώσεις στην επιβίωση σε όλες τις ομάδες ηλικιών, ο ρυθμός της βελτίωσης είναι μειωμένος στην τρίτη ηλικία και ειδικά μετά τα 100 είναι πάρα πολύ αργός έως στάσιμος. Πιθανώς γι’ αυτό δεν έχει αλλάξει την τελευταία 20ετία η ηλικία θανάτου του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο – υπολογίσαμε ότι ένας άνθρωπος στα 10.000 χρόνια μπορεί να φτάσει στην ηλικία που είχε η Ζαν Καλμάν όταν πέθανε».
Η Ζαν Καλμάν είχε γεννηθεί πριν κατασκευαστεί ο Πύργος του Άιφελ ενώ στα 13 της χρόνια, το 1877, είχε σύντομη γνωριμία με τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ τον οποίο αργότερα θα περιέγραφε ως «βρώμικο, κακοντυμένο και δυσάρεστο».
Η υπέργηρη γυναίκα έκανε ποδήλατο μέχρι τα 100 της χρόνια και κάπνιζε δύο τσιγάρα την ημέρα έως και πέντε χρόνια πριν το θάνατό της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: