Ο δρόμος προς την κόλαση του Έλληνα ασθενή, στρωμένος με τα νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας

26-12-2016

Τελευταία έκκληση προς την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας απεύθυναν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να μην υλοποιήΘουν τα μέτρα που έχουν προαναγγελθεί και τα οποία πλήττουν  τους Έλληνες ασθενείς,  απειλούν την επιχειρηματικότητα, υπονομεύουν θέσεις εργασίας και μας γυρνούν σε εποχές που παρακαλάγαμε ανθρώπους που ταξίδευαν στο εξωτερικό να μας φέρουν φάρμακα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων κος Πασχάλης Αποστολίδης.  Φάρμακα που θα μπορούν να έχουν μόνο οι πολύ πλούσιοι, ή αυτοί που τα έχουν απολύτως ανάγκη. Και αυτό γιατί με τα νέα μέτρα, θα καθίσταται όχι μόνο εντελώς ασύμφορη αλλά και πολύ βραδυκίνητη η εισαγωγή νέων φαρμάκων στη χώρα μας.

Τα  νέα μέτρα που έχουν ξεσηκώσει εταιρείες και ασθενείς, οι οποίοι  βλέπουν να έρχονται τα καταστροφικά αποτελέσματα, ενός επικίνδυνου μείγματος κακών πολιτικών επιλογών αλλά και αγαθών προθέσεων είναι τα εξής: 

Τα νέα φάρμακα θα εισέρχονται στην αγορά εφόσον αποζημιώνονται σε 14 χώρες της ΕΕ (εκ των οποίων οι 7, θα πρέπει να συμμετέχουν στο εθελοντικό σύστημα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας-HTA). Τέσσερα  χρόνια καθυστέρησης για ασθενείς, που μια καινοτόμος θεραπεία μπορεί να είναι και η μοναδική τους ελπίδα, είναι καταδίκη. Οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου αφού τις περισσότερες φορές μιλάμε για ογκολογικούς ασθενείς.

 Επιπλέον, τιμωρούν τα νέα φάρμακα με 25 % επιπλέον προκαταβολικών εκπτώσεων (rebate). Φτάνοντας δηλαδή τη συνολική επιβάρυνση  των νέων φαρμάκων  σε ποσοστό άνω του 60% ( rebate όγκου 20% + rebate 25% των νέων φαρμάκων + clawback 17% μέσος όρος). Αν προσμετρηθεί μάλιστα, και το γεγονός πως η χώρα μας διαμορφώνει και το πλαίσιο των χαμηλότερων τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο καθένας καταλαβαίνει πως τα προσκόμματα λαμβάνουν θηριώδη χαρακτήρα. 

Λαμβάνοντας υπόψη την ήδη βεβαρημένη «κλινική εικόνα» των δημοσίων δαπανών για την υγεία στη χώρα – η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα βρίσκεται στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου – τα στελέχη του ΣΦΕΕ αναφέρθηκαν στην φαρμακευτική φτωχοποίηση και τις ολέθριες διαστάσεις, που αγγίζουν την ανθρωπιστική και κοινωνική απειλή, που συνεπάγεται η εφαρμογή των νέων μέτρων. Τα νέα μέτρα της φαρμακευτικής πολιτικής βάζουν «κόφτη» στην ελπίδα των Ελλήνων ασθενών και τον αναδεικνύουν στο μεγάλο χαμένο υπογραμμίζει ο ΣΦΕΕ.

Παράλληλα, σημειώθηκε πως τα νέα μέτρα που αποτελούν τις εύκολες λύσεις των οριζόντιων μειώσεων ή των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών και δείχνουν αδυναμία πολιτικής βούλησης για διαρθρωτικές αλλαγές, απειλούν τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου που εδώ και καιρό λειτουργεί πάνω από τα όρια αντοχών του.

  • Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που συνεχώς μειώνεται τα τελευταία χρόνια, σήμερα έχει οροφή τα 1,945 εκ. ευρώ και τα 570 εκ. ευρώ για τα νοσοκομεία, είναι και ανεπαρκής και παρουσιάζει συνεχή και ανεξέλεγκτη υπέρβαση. Γιατί προσδιορίστηκε αυθαίρετα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων ασθενών, την επιβάρυνση της τριτοβάθμιας υγείας αλλά και τη ραγδαία  αύξηση των ανασφάλιστων. Τις επιπλέον ανάγκες τις καλύπτουν από τη μία οι ασθενείς (από το 9% το 2009 η μέση συμμετοχή ανήλθε στο 26% το 2015) και από την άλλη οι εταιρίες, που με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές χρηματοδοτούν το 25% των φαρμακευτικών δαπανών. Δηλαδή, τη χρήση ενός στα τέσσερα φάρμακα την καλύπτει ο φαρμακευτικός κλάδος.
  • Επιπρόσθετα, σαν να μην είναι αρκετά όλα αυτά η κυβέρνηση προχωρά σε επιπλέον και μόνιμη αφαίμαξη των φαρμακευτικών εταιριών. Στο ήδη ασφυκτικό πλαίσιο, με clawback και rebates εκτός ελέγχου, αυξάνουν κι άλλο τις φοροεισπρακτικές επιβαρύνσεις. Ενδεικτική της κατάστασης που καλούνται να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις, είναι ότι ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών (clawback) των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ έχει αυξηθεί κατά 42.3% από το αντίστοιχο του 2015 το Α’ εξάμηνο του 2016 . Ενώ το νεοεισαχθέν νοσοκομειακό clawback ανήλθε σε € 140 εκατ. (41% της δαπάνης) και φαίνεται ότι θα διπλασιαστεί έως το τέλος του έτους. Σε ένα κονδύλι € 570 εκατ. δημιουργεί ένα δυσβάσταχτο φορτίο.
  • Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά αντί η κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα μειώσουν το ανορθολογικό και άδικο clawback κατά 30% το 2017 – που αποτελεί άλλωστε και μνημονιακή δέσμευση – στην πραγματικότητα, μεταφέρει τη μείωση από το clawback στο αυξημένο rebate. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες εξόντωσης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, να απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς και να δημιουργούνται συνθήκες αποεπένδυσης στον κλάδο.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κος Αποστολίδης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική και η κυβέρνηση να πάρει τις δέουσες αποφάσεις ώστε να αποφευχθεί το ναυάγιο της δημόσιας Υγείας στη χώρα μας.