Κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής πολιτικής “Health 2020: Supporting Vulnerable Groups”, πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε το 8ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Συλλόγων Διαιτολόγων (European Federation of Dietetic Associations, EFAD). To συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων, έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Divani Caravel και διήρκεσε 4 ημέρες (9-12 Οκτωβρίου). Σκοπός του συνεδρίου ήταν να τονιστεί η συμβολή των διαιτολόγων στην αντιμετώπιση των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως είναι ο καρκίνος και ο διαβήτης. Από την πρωτογενή έρευνα, μέχρι την κλινική θεραπεία και την εξατομικευμένη συμβουλευτική ο διαιτολόγος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής διεπιστημονικής ομάδας.
Στο συνέδριο παρευρέθησαν ξένοι εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών χωρών, καθηγητές, ερευνητές και έμπειροι επαγγελματίες διαιτολόγοι οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν γνώσεις και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο της διατροφής.
Την Πέμπτη συνέδριο ξεκίνησε με την παρουσίαση της πρώτης- Ελληνικής Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή (H-NHANES), στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Αντώνη Ζαμπέλα. Στόχος της έρευνας είναι η συνεχής συλλογή στοιχείων από 8.000 Έλληνες για τη συσχέτιση χαρακτηριστικών του τρόπου ζωής και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων με τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων.
Την Παρασκευή η ημέρα ξεκίνησε με ομιλία του καθηγητή Γιάννη Μανιού ο οποίος τόνισε πως ακόμη και οι παρεμβάσεις σε επίπεδο δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση επιδημιών όπως η παχυσαρκία πρέπει να είναι στοχευμένες, λαμβάνοντας υπ ‘όψιν τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού στόχου. Επίσης παρουσίασε ενδιαφέρον η παρατήρηση του καθηγητή Roger Boulillon πως η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής 400- 800 IU βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων ακόμα και κατά 20% σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Στη συνέχεια της ημέρας συζητήθηκε το αμφιλεγόμενο πια θέμα του ρόλου των λιπαρών στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, με τον καθηγητή Αντώνη Ζαμπέλα να καταλήγει πως δεν έχει έρθει ακόμη ακόμα η ώρα εκείνη που θα απενοχοποιήσουμε τα κορεσμένα λιπαρά.
Το Σάββατο ξεχώρισε το στρογγυλό τραπέζι για την παιδική παχυσαρκία και η σύγκριση των εμπειριών δύο χωρών του Νότου της Ευρώπης, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, με τη χώρα μας να είναι σταθερά πρώτη. Για άλλη μια φορά η παρατήρηση πως η παιδική παχυσαρκία φαίνεται να σταθεροποιείται στις χώρες του Νότου και να αυξάνεται στις χώρες του Βορρά κέντρισε το ενδιαφέρον τον παρευρισκομένων. Από την ομιλία της Ελληνίδας καθηγήτριας Μαίρης Χασαπίδου κρατάμε πως η παιδική παχυσαρκία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί στο επίπεδο της οικογένειας, άλλωστε στα Ελληνικά νοικοκυριά η γιαγιά είναι συχνά εκείνη που μαγειρεύει. Στη συνέχεια συζητήθηκε το «άλυτο» μυστήριο της σημασίας των υδατανθράκων στη διατροφή ενός ατόμου με διαβήτη, με τους ερευνητές να μην μπορούν να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τον εάν η μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων πρέπει να είναι ο νούμερο ένα στόχος στην ιατρική διατροφική θεραπεία των διαβητικών. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ομιλίες του συνεδρίου δόθηκε από τον Γάλλο καθηγητή Claude Fiscler ο οποίος μίλησε για το πώς η ζάχαρη ξεκίνησε σαν μία θεραπευτική ουσία τα αρχαία χρόνια, και κατέληξε να είναι ένα τοξικό συστατικό στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου. Μιλάμε για εθισμό στη ζάχαρη ή στην πραγματικότητα σε εθισμό στο φαγητό σε μία εποχή που το εξωτερικό περιβάλλον οδηγεί στην υπερκατανάλωση;
Την Κυριακή, τελευταία ημέρα του συνεδρίου, ο διεθνούς φήμης Καναδός καθηγητής Jame’s O.Hill ανέλυσε το θεμελιώδη ρόλο του ενεργειακού ισοζυγίου στην απώλεια βάρους και τον λιγότερο σημαντικό ρόλο της κατανομής θρεπτικών συστατικών. Κάνοντας δίαιτα δεν έχει σημασία με τι θα αντικαταστήσουμε τους υδατάνθρακες, αλλά με πόσες θερμίδες. Ο καθηγητής παρουσιάζοντας ένα από τα πιο γνωστά διαγράμματα για το ενεργειακό ισοζύγιο, εξήγησε πως ο ανθρώπινος οργανισμός είναι προγραμματισμένος από τη φύση του να ισορροπεί καλύτερα σε καταστάσεις έντονης φυσικής δραστηριότητας, θυμίζοντάς μας πως η σωστή διατροφή δεν έρχεται μόνη της αλλά μαζί με την άθληση.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση του συνεδρίου ο Πορτογάλος εκπροσώπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θέματα Διατροφής, Άσκησης και Παχυσαρκίας στον Ευρωπαϊκό χώρο, Joao Breda τόνισε πως η Ευρώπη έχει ανάγκη από μία κοινή παρεμβατική πολιτική για τη διατροφή και ο λόγος των διαιτολόγων πρέπει να ακούγεται. Το συνέδριο έκλεισε με την ομιλία της προέδρου του EFAD Anne de Loy η οποία θέλησε να ωθήσει τους Ευρωπαίους διαιτολόγους να συνεχίσουν να ισχυροποιούν την παρουσία τους. H παρέμβαση του διαιτολόγου μπορεί να μειώσει δραματικά το κόστος θεραπείας των ασθενών, μέσω της έγκαιρης πρόληψης αλλά και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.
Το συνέδριο τον διαιτολόγων της Ευρώπης ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μεσημέρι της Κυριακής και είχε έντονη Ελληνική παρουσία αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πως οι Έλληνες ερευνητές έχουν να επιδείξουν αποτελέσματα εξαιρετικής ποιότητας και σημασίας για την Ευρωπαϊκή κοινότητα. Καθώς τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα είναι υπεύθυνα για τον θάνατο πάνω από 36 εκατομμυρίων ανθρώπων, ο διαιτολόγος βρίσκεται σε θέση στρατηγικής σημασίας ανάμεσα στην κοινωνία, τον ασθενή και την ιατρική επιστήμη.
Ήβη Παπαϊωάννου
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ