Ο εγκέφαλος βγάζει παλιές αναμνήσεις για να χωρέσει καινούργιες

26-12-2016
Όλοι έχουμε αναρωτηθεί κάποια στιγμή… μήπως ξεχάσουμε κάτι πιο παλιό αν προσπαθήσουμε να θυμηθούμε κάτι άλλο; Μήπως ο εγκέφαλος μπορεί να χωρέσει μόνο μέχρι έναν αριθμό στοιχείων; Μια τέτοια ερώτηση μπορεί να φάνταζε σε κάποιους χαζή. Όμως δεν είναι. Γιατί νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως όντως ο εγκέφαλος διώχνει στοιχεία από την μνήμη για μπορέσει να δεχτεί καινούργια.
 
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Cambridge και του Birmingham κατάφεραν να προσδιορίσουν τα νευρικά αποτυπώματα συγκεκριμένων αναμνήσεων, διακρίνοντας μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας που παράγονται κατά την προβολή μιας εικόνας, για παράδειγμα από ένα περιδέραιο σε μια φωτογραφία της Μέριλιν Μονρό.
 
Όπως έδειξε η έρευνα, η εκ προθέσεως ανάκληση είναι κάτι παραπάνω από μια απλή αφύπνιση της μνήμης και πως πραγματικά μας οδηγεί στο να ξεχνάμε άλλες ανταγωνιστικές εμπειρίες, που παρεμβαίνουν στη διαδικασία της ανάκτησης των αναμνήσεων.
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Maria Wimber, «παρότι στο ακαδημαϊκό πεδίο έχει αρχίσει να υπάρχει αυτή η πίστη, ότι ο εγκέφαλος έχει έναν ανασταλτικό μηχανισμό, νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν ακούν ότι η υπενθύμιση των αναμνήσεων έχει και μια… σκοτεινή πλευρά και μας κάνει να ξεχνάμε άλλες αναμνήσεις καταστέλλοντας τες».
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που καταφέρνει να απομονώσει το «μηχανισμό προσαρμοστικής λήθης» του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μελετώντας την απεικόνιση του εγκεφάλου, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το να θυμόμαστε δυναμικά μεταβάλλει τις πτυχές του παρελθόντος που εξακολουθούν να παραμένουν προσβάσιμες στη μνήμη μας.