Ο φωτισμός του εστιατορίου επηρεάζει τι θα φάμε

26-12-2016
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει πως ο χαμηλός φωτισμός των εστιατορίων σχετίζεται με τον αργό ρυθμό μάσησης της τροφής και την κατανάλωση λιγότερου φαγητού. Τώρα νέα έρευνα συνδέει το φως στο εστιατόριο και με την επιλογή πιο υγιεινής ή ανθυγιεινής διατροφής.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 160 θαμώνες τεσσάρων εστιατορίων. Οι μισοί από αυτούς που είχαν κάτσει σε ένα φωτεινό χώρο ήταν πιθανότερο να κάνουν υγιεινές επιλογές από το μενού, όπως ψητά ψάρια, λαχανικά ή λευκό κρέας, έναντι σχετικά ανθυγιεινών, όπως τηγανητά φαγητά ή γλυκά.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Marketing Research έδειξαν πως όσοι δειπνούσαν σε χώρο με χαμηλό φωτισμό είχαν παραγγείλει 39% περισσότερες θερμίδες. Τέσσερις επιπρόσθετες εργαστηριακές μελέτες σε 700 φοιτητές επιβεβαίωσαν τα ευρήματα αυτά.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ντιπαγιαν Μπισβας και πο συνεργάτες του διαπίστωσαν λοιπόν πως ένας καλοφωτισμένος χώρος αυξάνει κατά 16% – 24% την πιθανότητα παραγγελίας υγιεινότερων τροφών, συγκριτικά με όταν στο εστιατόριο ο φωτισμός είναι χαμηλός. 
 
«Ο φωτισμός χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα και να ενισχυθεί η εμπειρία του φαγητού. Και ο χαμηλός φωτισμός συνδέεται με την χαλαρότητα, πράγμα που μπορεί να οδηγεί σε λιγότερο υγιεινές επιλογές. Αυτό που μπορεί λοιπόν να κάνετε είναι να μένετε σε εγρήγορση, παρά τον χαμηλό φωτισμό του εστιατορίου, κάνοντας καλύτερες επιλογές από το μενού» συμβουλεύουν οι ερευνητές.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: