Ο γάμος σκοτώνει το σεξ

26-12-2016

Ο γάμος σκοτώνει το σεξ στα παντρεμένα ζευγάρια, αλλά υπάρχουν τρόποι το ζευγάρι να «αναστήσει» τη χαμένη ερωτική επιθυμία, όπως λέει στο healthview.gr ο Θάνος Ασκητής.

Του Λεωνίδα Καλλιδώνη

Περισσότερα από 2.500 διαζύγια – σε ζευγάρια ηλικίας 30 έως39 ετών – μόνο πέρυσι, στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη θεωρία ότι «ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα». Αλλά και 18.000 παντρεμένα ζευγάρια, με τις απαντήσεις που έδωσαν σε έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, επαληθεύουν τα θλιβερά στατιστικά στοιχεία του έγγαμου βίου. Στοιχεία που δείχνουν ότι…ενώ τα 2 πρώτα χρόνια του γάμου τα ζευγάρια έρχονται σε σεξουαλική επαφή τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, τον 7ο χρόνο του γάμου οι ερωτικές συνευρέσεις έχουν περιοριστεί σε μόλις…μία το μήνα. Το “healthview.gr” απευθύνθηκε στον Θάνο Ασκητή, τον «γκουρού» των διαπροσωπικών μας σχέσεων και πρόεδρο του Ινστιτούτου Ψυχικής Σεξουαλικής Υγείας, με το εύλογο ερώτημα: «…τι συμβαίνει, τελικά, και το σεξουαλικό ενδιαφέρον χάνεται μετά το γάμο;». Ο Θάνος Ασκητής μας βοήθησε να κωδικοποιήσαμε τα λάθη που κάνουμε μόλις μπει η κουλούρα…

Ποια είναι τα λάθη που γίνονται μέσα στο γάμο και αποξενώνουν το ζευγάρι;

«Το κυριότερο είναι ότι παραμελούν την εικόνα τους και μπαίνουν στη λογική του «παντρεμένου ατόμου», βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ατομική φροντίδα και υγιεινή. Πολλοί είναι αυτοί-άνδρες και γυναίκες-που μέσα στο γάμο τους «αφήνονται» και παραμελούν τον εαυτό τους. Αρχίζουν να παίρνουν κιλά, να μην πλένονται, με αποτέλεσμα να μην είναι πια ελκυστικοί. Επιπλέον, οι γρήγοροι και γεμάτοι άγχος ρυθμοί της ζωής, η ζήλια, η οικονομική ανασφάλεια, η μονοτονία, ο ερχομός των παιδιών, η έλλειψη σεξουαλικών φαντασιώσεων, είναι μερικοί, ακόμη, λόγοι που δημιουργούν ένταση στη ζωή του ζευγαριού…».

Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στη σεξουαλική ζωή μέσα στο γάμο;

«…Σχεδόν πάντοτε είναι η μείωση της ερωτικής επιθυμίας και στα δύο φύλα, οι αραιότερες σεξουαλικές επαφές, η έλλειψη σεξουαλικών φαντασιώσεων, διαταραχές οργασμού στις γυναίκες και στυτικές διαταραχές στον άνδρα. Δεν είναι λίγοι οι άνδρες που ενώ λειτουργούν σεξουαλικά σε μία εξωσυζυγική σχέση δεν μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά με την σύζυγό τους».

Πως μπορεί να κρατηθεί ζωντανή η σεξουαλική ζωή μέσα στο γάμο;

«…Έχετε αναρωτηθεί, αλήθεια, τι γίνεται με το foreplay, το ερωτικό παιγνίδι πριν από την σεξουαλική πράξη; Συνήθως μετά το γάμο, οι σύζυγοι κάνουν «συμβατικό» σεξ μόνο και μόνο για να πληρούν τις «υποχρεώσεις» τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το after play, το στάδιο μετά τον οργασμό, όπου πολλοί είναι αυτοί, κυρίως άνδρες, που γυρίζουν πλευρό και κοιμούνται με το πρόσχημα ότι αύριο πρέπει να ξυπνήσουν νωρίς για την δουλειά, ή οι γυναίκες ότι έχουν να φροντίσουν τα παιδιά… Και όμως, είναι μία πολύ σημαντική φάση που οι δύο σύντροφοι μπορούν να «δουν» ο ένας τον άλλο, να νοιώσουν ότι είναι μαζί…».

Τι ρόλο παίζουν οι σεξουαλικές φαντασιώσεις;

Oι σεξουαλικές φαντασιώσεις αυξάνουν το σεξουαλικό ένστικτο, κάνουν το σεξ πιο διεγερτικό, ενώ βοηθούν στο να ξεπεραστούν ορισμένες σεξουαλικές φοβίες. Έχει αποδειχθεί ότι τα ζευγάρια που μοιράζονται τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ερωτικό λόγο. Φράσεις, δηλαδή, που μπορεί να θεωρηθούν ταμπού, που μπορεί να δημιουργήσουν ενοχές, αλλά που λειτουργούν καταλυτικά στη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής του ζευγαριού εφόσον ανάβουν το πόθο του ενός για τον άλλο. Προσοχή όμως…Ο ερωτικός λόγος και οι φαντασιώσεις, λέγονται και γίνονται μόνο πάνω στη σεξουαλική επαφή και δεν ξανασυζητιούνται μετά από αυτήν, εφόσον είναι κομμάτι του ερωτικού παιγνιδιού…».