Ο ΙΣΑ συμπαραστέκεται στους παρόχους υγείας

26-12-2016

Την κατανόηση των ασφαλισμένων ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας ο οποίος συμπαρίσταται και στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί και οι εργαζόμενοι στις κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα.

Οι ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν αρχικά να πληρώσουν από την τσέπη τους για την παροχή υπηρεσιών υγείας που θα χρειασθούν ( ιατρικές πράξεις, εργαστηριακές εξετάσεις, νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές) , και μετά να προσκομίσουν τις αποδείξεις στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για να πάρουν πίσω τα χρήματα τους.

Για την ταλαιπωρία αυτή των ασφαλισμένων αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, η οποία υποχρεώνει τους παρόχους υπηρεσιών υγείας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να πληρώνονται, ενώ παράλληλα δεν δίνει ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των συσσωρευμένων από τα προηγούμενα έτη χρεών, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πέρα από τη στήριξη που παρέχει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στις κινητοποιήσεις της ερχόμενης εβδομάδος, έχει αποφασίσει στο πλαίσιο δράσης του Πανελλαδικού Μετώπου Υγείας τις παρακάτω ενέργειες:

  • να κινηθεί μαζί με τους υπόλοιπους πάροχους υγείας και τους χρήστες στις κατάλληλες νομικές διαδικασίες εναντίον του ΕΟΠΥΥ διεκδικώντας τις οφειλές και τον συμψηφισμό των χρεών που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον υγειονομικό κόσμο.
  • να οργανώσει Πανελλαδική Πανυγειονομική συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 17 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή παρόχων και χρηστών υγείας και παράλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις
  • να επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, για να εκτεθούν τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας

Τέλος ο ΙΣΑ σημειώνει, ότι σύμφωνα με την οικ. 37097 /30-8-2012 η οποία βασίστηκε στην με αρ. 519/51/1-8-2012 απόφαση του ΕΟΠΥΥ θα εγκρίνει την απόδοση δαπάνης κοστολογημένων παρακλινικών εξετάσεων απευθείας στους ασφασλισμένους με παρακράτηση 15% εφόσον ο Ιατρικός Σύλλογος προβεί σε έγγραφη ενημέρωση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την αναστολή εκτέλεσης παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή ο ΙΣΑ προέβη σε σχετική ενημέρωση, μπορούν οι ασφαλισμένοι να υποβάλουν για την πληρωμή τους το παραπεμπτικό του ιατρού με το είδος των εξετάσεων και την εξοφλητική απόδειξη του εργαστηρίου ή εργαστηριακού ιατρού. Προσοχή όμως, για χειρόγραφα παραπεμπτικά που η αξία τους υπερβαίνει το ποσό που ορίζεται από τις διατάξεις της ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ απαιτείται έγκριση από ελεγκτή ιατρό.