Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ από το ποτό

26-12-2016
Είναι γνωστό πως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ για μεγάλα διαστήματα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ. Τώρα, νέα διεθνής έρευνα δείχνει πως ο καφές μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο.
 
Ερευνητές από το Παγκόσμιο Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο ανέλυσαν 34 διαφορετικές μελέτες στις οποίες πήραν μέρος πάνω από 8.2 εκατομμύρια άνθρωποι, 24.500 από τους οποίους είχαν καρκίνο στο ήπαρ.
 
Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν πως ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται κατά 14% αν κάποιος καταναλώνει και καφέ. Αυτό που δεν έχουν ακόμα καταφέρει να βρουν οι επιστήμονες είναι πόση ποσότητα καφέ χρειάζεται για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ από αλκοόλ.
Αυτό που λένε πάντως είναι πως για την ευεργετική αυτή ιδιότητα καλύτερα είναι να πίνουμε καφέ χωρίς ζάχαρη και με γάλα μειωμένο σε λιπαρά.
 
Η διευθύντρια του Κέντρου Amanda McLean είπε πως αυτά τα ευρήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά μιας και ο καρκίνος του ήπατος κοστίζει τη ζωή σε 745 000 ανθρώπους τον χρόνο παγκοσμίως. Έτσι, οτιδήποτε δείχνει πως βοηθά στην καταπολέμηση του είναι μια ακτίδα ελπίδας.