“O καλοκαιρινός δεκάλογος του κορονοϊού” του Γιώργου Χειλά*

12-07-2020

O «νέος» κορονοϊός SARS-CoV-2 ταυτοποιήθηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019, και γι’ αυτό η νόσος που προκαλεί ονομάστηκε COVID-19 (coronavirus disease). Η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού οδήγησε στην γρήγορη εξάπλωση του σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να ανακηρύξει τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό ως πανδημία στις 12 Μαρτίου 2020. Την ίδια ημέρα είχαμε και τον πρώτο νεκρό λόγω λοίμωξης από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Η πανδημία έπληξε με σφοδρότητα τα υγειονομικά συστήματα ακόμα και των προηγμένων χωρών. Ωστόσο, στη χώρα μας, το πρώτο κύμα της πανδημίας SARS-CoV-2 αντιμετωπίστηκε με επιτυχία λόγω κυρίως 3 παραγόντων: της άμεσης εφαρμογής μέτρων απομόνωσης του πληθυσμού, της υποδειγματικής τήρησης των μέτρων αυτών από το γενικό πληθυσμό και της μαχητικότητας των υγειονομικών. Σε ότι αφορά στους καλοκαιρινούς μήνες, θα είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας τα παρακάτω:

Ο καλοκαιρινός δεκάλογος της πανδημίας

1. Όποια χώρα υποτίμησε τον νέο κορονοϊό, πχ λέγε με ΗΠΑ ή Βραζιλία, την «πλήρωσε» ακριβά.
2. Οι θάνατοι πλησιάζουν τους 600.000 παγκοσμίως, με το νότιο ημισφαίριο να πλήττεται με την αντίστοιχη «βόρεια» σφοδρότητα.
3. Υπάρχουν χώρες που αντιμετωπίζουν ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
4. Κανένα φάρμακο που δοκιμάστηκε, δεν είχε το «προσδοκώμενο» αποτέλεσμα, κάτι μάλλον σύνηθες στην πάλη ιών-ανθρώπου.
5. Οι διαρκείς μεταλλάξεις του ιού δίνουν ελπίδες για πιθανή εξασθένιση της μεταδoτικότητας του αλλά προσθέτουν εμπόδια στις ερευνητικές ομάδες που ασχολούνται με την παρασκευή εμβολίου.
6. Η χώρα μας διαχειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία το πρώτο κύμα. Όμως, από τα τέλη Μαΐου, όπως είναι λογικό, οι αποφάσεις στη διαχείριση της πανδημίας έχουν χαρακτήρα περισσότερο «οικονομικό» παρά «υγειονομικό».
7. Ο τουρισμός είναι απαραίτητος για τη «βιωσιμότητα» της Ελλάδας, όμως «ασφαλής τουρισμός» δεν υπάρχει.
8. Σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, υπάρχει πρόβλημα με έξαρση κρουσμάτων και άρα τα βόρεια σύνορα της χώρας (αν συνεχιστεί η κατάσταση και αυξηθεί η επιδημιολογική καμπύλη), πιθανώς να πρέπει να κλείσουν.
9. Όλοι μας, θα πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε υπεύθυνοι και άρα ασφαλείς. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτό το καλοκαίρι είναι διαφορετικό και δεν επιτρέπει χαλάρωση και συνωστισμό.
10. Καθώς το δεύτερο κύμα είναι μπροστά μας, το ΕΣΥ κρατάει την ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Εκκρεμεί η ενίσχυση και σε ιατρικό προσωπικό, ειδικά σε ότι αφορά στις πνευμονολογικές κλινικές. Το τελευταίο, εάν δε συμβεί άμεσα, θα είναι αυτό που θα υποθηκεύσει όλα τα προηγούμενα καλά που άφησε πίσω του το πρώτο κύμα της πανδημίας. Η δημόσια υγεία, αποτελεί το μέγιστο κοινωνικό αγαθό. Οι πολλές κλίνες ασθενών (ειδικά σε ΜΕΘ) και η επάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στην εφαρμογή πολιτικών παγκοσμίως.

 

Γεώργιος Χειλάς, Πνευμονολόγος – Επιμελητής Α’

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών