Ο “Κωλοτούμπας” και ο “Ηρόστρατος”…

26-12-2016

Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς μεταξύ υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και προέδρου Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρη Βαρνάβα, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του νέου ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον κ. Βαρνάβα έκανε λόγο για «πολιτικές πιτσικουλιές» και τον χαρακτήρισε πολιτικάντη. Είπε μάλιστα ότι ο κ. Βαρνάβας θέλει να παίξει «την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ», εξηγώντας ότι η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών άλλαξε θέση σε ότι αφορά τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ: προτείνει να υπάρχει μεταβατικό διάστημα για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, όταν στην περίπτωση των συναδέλφων τους των πρώην θεραπευτηρίων του ΙΚΑ, η Ομοσπονδία ζητούσε να ενταχθούν στο ΕΣΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Βαρνάβα, ο οποίος αποκάλεσε τον υπουργό «ημιμαθή» και «ανάγωγο». Αξιοποιώντας μάλιστα την αδυναμία του κ. Γεωργιάδη στην Αρχαία Ελλάδα, ο κ. Βαρνάβας είπε ότι εκτός από τα δύο ονόματα που έχειο υπουργός – Σπυρίδων και Άδωνις- θα έπρεπε να έχει και τρίτο και συγκεκριμένα να ονομάζεται «Ηρόστρατος». Πρόκειται για τον αρχαίο Έλληνα που πυρπόλησε το 356 π.Χ. τον ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, προκειμένου να μείνει το όνομά του στην ιστορία.

Κατά τα λοιπά, στην συνεδρίαση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ επανέλαβαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην παρέμβαση του δήλωσε: «Διαφωνώ. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα είναι δυσλειτουργική και δεν υπάρχει τρόπος να χειροτερέψει περισσότερο».