Ο νέος κατάλογος των ακριβών φαρμάκων – Tι πραγματικά ισχύει;

Χάπια
26-12-2016

Αναρτήθηκε χτες το σχετικό ΦΕΚ με τον κατάλογο των ακριβών φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις, που καλύπτονται αποκλειστικά από τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς συμμετοχή των ασθενών. Το κατάλογο αυτό ανέμεναν όχι μόνο οι φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και οι ασθενείς.

Στο νέο κατάλογο συμπεριλαμβάνονται πλέον μόνο 233 «ακριβά» φάρμακά, ενώ ο προηγούμενος αριθμούσε σχεδόν 900. Πρόκειται για φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα, πχ σκλήρυνση κατά πλάκας, σε όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Το κόστος τους είναι αρκετά υψηλό, από 200 ευρώ μέχρι και φάρμακα αξίας άνω των 3.000 ευρώ. Η προμήθεια των φαρμάκων μπορεί να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, ενώ αυτά που δεν εμπεριέχονται χορηγούνται μόνο εντός των νοσοκομείων.

Το υπουργείο σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του αναφέρει συγκεκριμένα ότι ουδεμίαν μεταβολή στην μηδενική συμμετοχή του ασθενούς συμβαίνει για τα φάρμακα που εξαιρέθηκαν αυτής της λίστας και αυτό γιατί είναι φάρμακα που συνεχίζουν να χορηγούνται ενδονοσοκομειακά και ως εκ τούτου δεν έχει καμία συμμετοχή ο ασθενής. Επομένως τα φάρμακα που δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα χορηγούνται μόνο ενδονοσοκομειακά.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ποια φάρμακα “κόβονται” και ποια εμπεριέχονται στον κατάλογο (ΦΕΚ), τη διευκρίνιση του Υπουργείου Υγείας και τον πίνακα με τα φάρμακα που αφαιρέθηκαν από τη λίστα φαρμάκων υψηλού κόστους στην τελευταία αναθεώρηση.