Ο Όμιλος ΟΤΕ δημιούργησε 43 μονάδες τηλεϊατρικής

26-12-2016

 για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου.

 

 

Το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής που δημιούργησε ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στον τομέα του e-health, αποτελείται από 43 μονάδες τηλεϊατρικής, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε 30 κέντρα υγείας νησιών του Αιγαίου, σε 12 περιφερειακά και κεντρικά νοσοκομεία, ενώ επιπλέον μια μονάδα τηλεϊατρικής βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας.  Το δίκτυο, που στηρίζεται στο Δημόσιο Δίκτυο Δεδομένων ΣΥΖΕΥΞΙΣ, καλύπτει την Αμοργό, την Άνδρο, την Αστυπάλαια, την Ικαρία, την Ίο, την Κάλυμνο, την Κάρπαθο, την Κάσο, το Καστελλόριζο, τα Κύθηρα, την Κω, τη Λέρο, τη Λήμνο, τη Μήλο, τη Μύκονο, τη Μυτιλήνη, τη Νάξο, τη Νίσυρο, τις  Οινούσσες, την Πάρο, την Πάτμο, τη Ρόδο, τη Σάμο, τη Σαντορίνη, τη Σίφνο, τη Σύμη, τη Σύρο, την Τήνο, τους  Φούρνους και τη Χίο.

Στόχος του είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού και των προβλημάτων που δημιουργεί η απόσταση από τις υποδομές Υγείας, στη νησιωτική Ελλάδα. Aναμένεται να συμβάλλει στον περιορισμό της ανάγκης αεροδιακομιδής απαιτητικών περιστατικών της νησιωτικής Ελλάδας σε κεντρικά νοσοκομεία, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα. Επιπλέον, η δυνατότητα απομακρυσμένης ιατρικής διάγνωσης και προσομοίωσης  της φυσικής παρουσίας του ιατρού στο χώρο που βρίσκεται ο ασθενής μπορεί να μειώσει το κόστος νοσηλείας για το Ε.Σ.Υ., ενώ παράλληλα διευκολύνει την καθημερινότητα και βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Εκτός από τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής και τηλεσυμβουλευτικής το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, προσφέρει και υπηρεσίες τηλεεκπαίδευσης, δίνοντας τη δυνατότητα σε γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό να εκπαιδευθούν πάνω σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα της ιατρικής. Ήδη 250 γιατροί έχουν ήδη εκπαιδευτεί.

Άμεση επικοινωνία ιατρού και ασθενή

 Κάθε μονάδα τηλεϊατρικής αποτελείται από έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, κάμερα υψηλής ευκρίνειας, οθόνη και ειδικά ιατρικά όργανα που αναμεταδίδουν ζωντανά τις ενδείξεις των εξετάσεων. Μέσω του θαλάμου οι γιατροί με τους ασθενείς τους, επικοινωνούν με γιατρούς-συμβούλους των νοσοκομείων της Αθήνας, βλέποντας ο ένας τον άλλο σε φυσικό μέγεθος. Μέσω ιατρικών οργάνων που είναι συνδεδεμένα με την πλατφόρμα, όλες οι ενδείξεις από τις εξετάσεις, που διενεργούνται από τον ιατρό/νοσοκόμο-συνοδό, είναι διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο στον εξειδικευμένο ιατρό-σύμβουλο που συμμετέχει στην εξέταση από κάποια απομακρυσμένη τοποθεσία. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής και ο ιατρός έχουν άμεση επικοινωνία χωρίς παρεμβολές ή καθυστερήσεις.

Το έργο υλοποιήθηκε από τον Όμιλο ΟΤΕ, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Cisco και ολοκληρώθηκε με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.