O παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί!

26-12-2016

Τα  νέα εντυπωσιακά δεδομένα  για τη μάχη που καθημερινά δίνεται δίπλα στο παιδί με  καρκίνο και τις σημαντικές προόδους  που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων παρουσίασαν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες στον χώρο της Κλινικής και της Έρευνας στο Ιατρικό Συμπόσιο με θέμα “ΚΑΡΚΙΝΟΣ  ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ – ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013.

Το Συμπόσιο οργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας της Παιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στη χώρα μας, την οποία δημιούργησε ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» το 1993 στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Την έναρξη του Συμποσίου κήρυξε η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη λέγοντας: «Με ιδιαίτερη χαρά  σας υποδεχόμαστε στο Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργανώνει ο Σύλλογός μας με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Mεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. Και με βαθιά συγκίνηση σας έχουμε καλέσει κοντά μας μένοντας πιστοί στο ραντεβού που δίνουμε κάθε φορά που το έργο μας φτάνει σε ένα σημείο σταθμό στην πορεία του.  Κάθε τέτοια στιγμή θέλουμε να μοιραστούμε με την επιστημονική κοινότητα, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους ερευνητές, τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μάχη κατά του καρκίνου.  Θέλουμε να σας δώσουμε το βήμα για να στείλετε στην κοινωνία το δικό σας ελπιδοφόρο μήνυμα πως ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί… Πριν από 23 χρόνια, η “ΕΛΠΙΔΑ” ξεκινούσε το μακρινό της ταξίδι. Σήμερα βρισκόμαστε στην καρδιά αυτού του ταξιδιού έχοντας στο ενεργητικό μας όχι μόνο τη Μονάδα, αλλά και το Νοσοκομείο που δέχεται το 80% των περιπτώσεων παιδικού καρκίνου στη χώρα μας και επιπλέον περιπτώσεις από γείτονες χώρες. Από αυτά, 3 στα 4 παιδιά επιστρέφουν σπίτι τους τελείως καλά. Χάρη στο Ογκολογικό μας νοσοκομείο, τα παιδιά της Ελλάδας συγκαταλέγονται στο 20% των παιδιών όλου του κόσμου που έχουν πρόσβαση σε αναβαθμισμένη ιατρική φροντίδα κατά του καρκίνου. Έχουμε επίσης τον Ξενώνα μας που παρέχει στις οικογένειες των παιδιών ένα δεύτερο σπίτι για όσο διαρκεί η θεραπεία τους και τους προσφέρει πολύτιμη ψυχολογική στήριξη.Μπροστά στο μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας, αισθανόμαστε αισιόδοξοι και δυνατοί, από τη δύναμη που μας δίνουν τα ίδια τα παιδιά της “ΕΛΠΙΔΑΣ”, και διατηρούμε μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιουδήποτε είδους ημίμετρο όταν αυτό αφορά τη ζωή ενός παιδιού. Για τον λόγο αυτό, δεν σταματάμε εδώ. Προχωράμε σε νέα βήματα που θα συμπληρώσουν την προσφορά στα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Σε λίγο καιρό θα εγκαινιαστεί η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών που ιδρύσαμε με το όνομα “Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ”. Η Τράπεζα θα εδρεύει μέσα στο Νοσοκομείο και θα γίνει το μέσο για την εύρεση μοσχεύματος πιο γρήγορα και ανέξοδα για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Παράλληλα, προχωράμε στην ίδρυση Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων. Του πρώτου στη χώρα μας για παιδιά, για τη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων. Με τον τρόπο αυτό, θα καλυφθεί ένα μεγάλο κενό στην υγεία σε τομέα ιδιαίτερης σημασίας για πολλές Ελληνικές οικογένειες.Το τρίτο μας σχέδιο είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την εξειδικευμένη έρευνα πάνω σε θεραπείες κατά του καρκίνου. Σε αυτές μας τις προσπάθειες σας χρειαζόμαστε δίπλα μας…»