Ο πατέρας μπορεί να περάσει άγχος και κατάθλιψη στο παιδί

26-12-2016
Λίγοι σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης έχουν αποφύγει το άγχος και την κατάθλιψη. Τα οικονομικά προβλήματα είναι παντού και οι καθημερινές δυσκολίες αμέτρητες. Νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων δείχνει τώρα πως όχι μόνο οι μητέρες αλλά και οι άντρες που υποφέρουν από στρες μπορούν να «κληροδοτήσουν» στα παιδιά και τα εγγόνια τους άγχος και κατάθλιψη.
 
Ερευνητές από το Florey Institute of Neuroscience and Mental Health της Μελβούρνης στην Αυστραλία χορήγησαν ορμόνες στρες σε ποντίκια και μελέτησαν τη συμπεριφορά των απογόνων τους πρώτης και δεύτερης γενιάς.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως και οι δύο γενιές επέδειξαν συμπτώματα αυξημένου άγχους και κατάθλιψης. Αυτό, σύμφωνα με τους Αυστραλούς ερευνητές, οφείλεται στο γεγονός ότι η εν λόγω προβληματική συμπεριφορά μπορεί να «κληροδοτηθεί» μέσω μορίων που ονομάζονται «Μικρο-RNA» και επηρεάζουν το γενετικό αποτέλεσμα.
 
Η νέα αυτή έρευνα είναι πολύ σημαντική γιατί δείχνει για πρώτη φορά πως οι ιατρικές συμβουλές προς μελλοντικούς γονείς εστιάζουν «δυσανάλογα» στη σωματική και πνευματική υγεία των γυναικών, παραμελώντας εκείνη των αντρών που είναι ωστόσο εξίσου σημαντική.
 
Όπως εξήγησε στην εφημερίδα Herald Sun ο επικεφαλής της έρευνας, Καθηγητής Anthony Hannan «η δημοφιλής άποψη είναι ότι, όταν ο πατέρας “μεταβιβάσει” το μισό του γονιδίωμα, η γενετική δουλειά του τελειώνει εκεί. Ωστόσο, η εμπειρία του πατέρα πριν από τη σύλληψη μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις γενετικές πληροφορίες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο». 
Τονίζει μάλιστα πως «τα περιστατικά χρόνιου στρες υψηλού επιπέδου έχουν αυξηθεί στην κοινωνία μας, ιδίως τις πρόσφατες δεκαετίες, άρα υπάρχει κίνδυνος να δημιουργούμε μια επιδημία προβλημάτων ψυχικής υγείας στην επόμενη γενιά».
 
Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας, τα οποία υποστηρίζονται και από μία αντίστοιχη μελέτη η οποία αφορούσε στο «γενετικό κληροδότημα» των παιδιών των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, ο Καθηγητής Hannan επισημαίνει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω πειράματα ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι συνέπειες των αυξημένων επιπέδων στρες του πατέρα. 
 
«Πρόκειται για δύσκολη δουλειά, αφού στους ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο να διαχωριστεί η επίδραση του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν από εκείνη που οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες», καταλήγει ο επιστήμονας.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: