Ο ρόλος των αμινοξέων στην ανάπτυξη των παιδιών

παιδί πίνει ένα ποτήρι γάλα
15-11-2021

Τα αμινοξέα είναι τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες με τη σειρά τους είναι απαραίτητες για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των οστών, των ιστών, των συνδέσμων και του δέρματος. Οι πρωτεΐνες και ειδικότερα τα αμινοξέα είναι εξαιρετικά σημαντικά για τις περιόδους της ζωής μας που χαρακτηρίζονται από αυξημένη ανάπτυξη, ειδικότερα κατά τη βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία.

Όλες οι πρωτεΐνες δεν είναι οι ίδιες αλλά χαρακτηρίζονται από την περιεκτικότητά τους σε απαραίτητα αμινοξέα. Έτσι, έχουμε τις πρωτεΐνες υψηλής και χαμηλής βιολογικής αξίας, ανάλογα με το αν έχουν ή όχι αντίστοιχα το σύνολο των απαραίτητων αμινοξέων, των αμινοξέων δηλαδή που δε μπορεί να συνθέσει το σώμα μας. Η πρωτεϊνική πρόσληψη κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας επηρεάζει σημαντικά το ύψος και το βάρος των παιδιών κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Παράλληλα, η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων. Τρόφιμα όπως το αυγό, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών μας σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Επιπρόσθετα, συγκεκριμένα αμινοξέα, όπως η αργινίνη και η λυσίνη σχετίζονται με την παραγωγή αυξητικής ορμόνης και κατά συνέπεια την ανάπτυξη στα παιδιά με χαμηλό ύψος. Η δράση αυτή, σε ότι αφορά την αργινίνη, αποδίδεται στο ρόλο των αμινοξέων στην ανάπτυξη του σκελετού και των χόνδρων. Η λυσίνη με τη σειρά της συμβάλλει στην αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου και στο σχηματισμό του κολλαγόνου των οστών και των τενόντων. Παράλληλα, η υψηλή πρόσληψη των συγκεκριμένων αμινοξέων συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά λίπους σε κορίτσια εφηβικής ηλικίας. Κύριες διατροφικές πηγές της αργινίνης και της λυσίνης είναι το κρέας, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, η σόγια, τα ρεβύθια και η σοκολάτα.

Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου των πρωτεϊνών στην ανάπτυξη των παιδιών απαιτούνται περισσότερες μελέτες που θα καθορίσουν ποιοτικά και ποσοτικά τη βέλτιστη πρωτεϊνική πρόσληψη. Έως τότε στόχος για την παιδική και εφηβική διατροφή είναι η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του παιδιού με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας προκειμένου να επιτύχουμε τη βέλτιστη δυνατή ανάπτυξή του.

Βιβλιογραφία

  1. Uauy R, Kurpad A, Tano-Debrah K, et al. Role of Protein and Amino Acids in Infant and Young Child Nutrition: Protein and Amino Acid Needs and Relationship with Child Growth. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2015; 61 Suppl: S192–4

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.sustenium.gr