Ο ρόλος των πλαστικών στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

11-03-2020

Παρά το αρνητικό κλίμα που φαίνεται να επικρατεί για τα πλαστικά -δίκαιο ή άδικο, καθώς το πρόβλημα δεν είναι αυτά καθεαυτά, αλλά η ορθή απόρριψή τους, δηλαδή η κυκλική οικονομία- είναι σημαντικό να επισημανθεί ο ρόλος που διαδραματίζουν στην ιατρική, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία του κορονοϊού.

«Σε αυτή την επιδημία, τα πλαστικά χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες σε ιατρικά προστατευτικά ρούχα, ιατρικές μάσκες, γυαλιά, γάντια, ιατρικό εξοπλισμό, φαρμακευτικά προϊόντα συσκευασίας και απολύμανσης» αναφέρει συγκεκριμένα σε άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο «AFP».

Με τον κορονοϊό που ξέσπασε στην κινεζική πόλη Ουχάν να έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και να έχει προσβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες παγκοσμίως, τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στην ιατρική προσφέρουν αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Στην Κίνα συγκεκριμένα, η τοπική βιομηχανία πλαστικών παρότι έχει διακόψει τις εργασίες της, έχει προσφέρει σημαντική υλική βοήθεια για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Η έκθεση «Chinaplas 2020» έχει μετατεθεί σε άγνωστη προς το παρόν ημερομηνία, ωστόσο σύμφωνα με τους διοργανωτές, η επόμενη έκθεση θα επικεντρωθεί στις καινοτομίες της ιατρικής τεχνολογίας, καθώς και στα προστατευτικά και αντιβακτηριακά υλικά, θέλοντας να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στην περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου.

Πώς έφτιαξαν νοσοκομείο σε μόλις 10 μέρες στην Κίνα

Η κινεζική πόλη Ουχάν των 11 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε καραντίνα μετά την έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού.

Όταν ξέσπασε η επιδημία, οι κινεζικές αρχές κατάφεραν να χτίσουν νοσοκομείο μέσα σε δέκα ημέρες, για να φιλοξενηθούν οι ασθενείς. Πώς κατέστη αυτό δυνατό;

Τέσσερις κρατικές κατασκευαστικές εταιρείες ξεκίνησαν στις 24 Ιανουαρίου 2020 την κατασκευή του νοσοκομείου.

Μέσα σε δέκα ημέρες είχαν κατασκευάσει το νοσοκομείο με δυναμική 1.000 κλινών.

Πάνω από 1.000 εργάτες δούλευαν ασταμάτητα προκειμένου το νέο νοσοκομείο να είναι έτοιμο στις 2 Φεβρουαρίου και μια ημέρα μετά να λειτουργήσει κανονικά.

Το νέο νοσοκομείο κατασκευάστηκε με προκάτ κτίσματα γύρω από ένα παραθεριστικό συγκρότημα 25.000 τετραγωνικών μέτρων.

Βασικό ρόλο στην κατασκευή του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έπαιξαν τα… πολυμερή.

Τα προκατασκευασμένα πάνελ πολυουρεθάνης, που παράχθηκαν από τον κινεζική εταιρεία χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή σε χρόνο ρεκόρ.

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Γιάν Τζάν τα πάνελ που κατασκευάστηκαν από τα μηχανήματα της εταιρείας του, έχουν χρησιμοποιηθεί στους εξωτερικούς τοίχους του νοσοκομείου, καθώς και στους εσωτερικούς τοίχους των μπάνιων.

Τα συγκεκριμένα πάνελ από πολυουρεθάνη αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες κατασκευές.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV στις 2 Μαρτίου, η Ουχάν έκλεισε το συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς πήραν εξιτήριο και οι τελευταίοι ασθενείς.